Ramazan 28. Güne Özel İftar Menüsü

Ramazan 28. Güne Özel İftar Menüsü



Menü İçeriği :
Mengen Çorbası
Köfteli Patates Dizmesi
Bademli Pilav
Mantar Salatası
Hira Tatlısı
Mengen Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
4 yemek kaşığı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet soğan
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı soğuk su
4 su bardağı tavuk suyu (et suyu yada bulyonda olur)
1 tatlı kaşığı dolusu nane
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Mengen Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Önce bulguru küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar suyla pişirelim.
Çorbayı yapacağımız tencereye zeytinyağ ve tereyağını alıp eritelim.
Üzerine ince doğranmış soğanları alıp kavuralım.
Ardından unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurma işlemine devam edelim.
Salçayı ekleyip tekrar kavuralım.
Tavuk suyu ve normal suyu ekleyip çırpıcıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım.
Pişirdiğimiz bulgurları ekleyip baharatlarınıda ilave edelim.
Bu şekilde de beş dakika kadar kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz.
Servis sırasında üzerine kuru nane dökerek servis edebilirsiniz
Köfteli Patates Dizmesi İçin Malzemeler :
3 adet orta boy patates
500 gr köftelik kıyma
1 adet orta boy soğan
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı galeta unu
Tuz
Karabiber
Kekik
Kimyon
Sosu İçin:
1 yemek kaşığı domates salçası
1,5 su bardağı ılık su
Tuz
Köfteli Patates Dizmesi Yapılışı :
Köfteli patates dizmesi için, derin bir kaba yarım kilo köftelik kıyma koyun. Üzerine 1 adet orta boy soğanı rendenin ince tarafı ile rendeleyin. Ardından kaba 1 adet yumurta kırıp, 2-3 yemek kaşığı galeta unu, damak tadınıza göre tuz, karabiber, kimyon ve kekik ekleyin. Köfte harcını eliniz ile iyice yoğurun.

Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizde yuvarlayarak, bir tabak üzerine dizin. Daha sonra köfteleri kızgın yağ içinde arkalı önlü hafifçe kızartın. Kızaran köfteleri bir tabak üzerine alın. 3 adet orta boydan biraz küçük olan patatesin kabuğunu soyup, kalın olmayacak şekilde halkalar halinde kesin. Patates dilimleri köftenizin büyüklüğünde olsun.


Daha sonra küçük yuvarlak borcam fırın kabının içine bir köfte ve bir patates olacak şekilde yanyana dizin. Köfte ve patateslerin üzerine birkaç tane domates dilimi koyun. İsteğe göre yeşil biber de koyabilirsiniz. Sosu için; bir kap içine 1 yemek kaşığı domates salçası koyun. Salçanın üzerine 1 buçuk su bardağı ılık su ve biraz tuz koyup, iyice karıştırın.

Hazırladığınız salçalı sosu köfte ve patateslerin üzerine gezdirerek, dökün. (Köfte ve patateslerin hizalarına gelecek kadar salçalı sosu dökün). Sos az gelirse ilave yapabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. Patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Pişme sırasında patatesleri 1-2 kere çevirerek, kolayca pişmesini sağlayabilirsiniz.

Köfteli patates dizmesi piştikten sonra fırından çıkartıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Köfteli Patates Dizmesi Tarifi İçin Malzemeler
500 gr köftelik kıyma
1 adet soğan
2 kaşık galeta unu (Ben kullanmadım)
Bir tutam maydanoz
Karabiber, kimyon, kekik ,tuz
2 yemek kaşığı süt
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Sos için

3-4 kaşık zeytinyağ
1 tepeleme yemek kaşığı domates biber salçası
2 diş sarımsak
2 bardak su
Tuz
Aralara dizmek için

3-4 adet patates
Domates yeşil biber
Köfteli Patates Dizmesi Tarifi Nasıl Yapılır?
Köfte için kıymayı kaba alıp incecik doğradığımız maydanoz ve soğanı ekleyelim.
Baharatları galeta ununu yağ süt ve tuzu ekleyip güzelce yoğuralım dolapda dinlendirelim.
Patatesleri halka halka çok ince olmayacak şekilde dilimleyelim.
Köfte harcından parçalar alıp yuvarlak yassı şekil verip bir patates bir köfte olacak şekilde tepsiye dizelim.
Aralara dilimlediğimiz domates ve biberleri dizelim. Tavaya yağı alıp ezilmiş sarmısağı ve salçayı ilave edelim kokusu çıkana kadar kavuralım.
Su ve tuzu ekleyip bir taşım kaynatıp yemeğin üzerine gezdirelim.
Tepsinin üzerini yağlı kağıtla örtüp 200 derece fırında patatesler yumuşayana kadar pişirelim fırından almadan kağıdı alıp biraz daha kızarmasını sağlayalım.
Dilerseniz patatesleri biraz renk alıncaya kadar kızartıp öyle dizebilirsiniz lezzet katlanacaktır fırında daha çabuk pişecektir. Ben daha hafif olduğu için tüm malzemeyi çiğden kullandım.
Bademli İç Pilav Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı et yada tavuk suyu
150 gram badem içi
1 baş kurusoğan
150 gram yer fıstığı
2 yemek kaşığı tereyağ
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı tuz et suyu tuzlu ise tuz koymayınız
50 gram kuş üzümü
Bademli İç Pilav Tarifi Nasıl Yapılır?
İlk önce pirinci 2 yemek kaşığı tuz ile birlikte sıcak suya koyup 1-2 saat bekletin.
Uygun bir tencereye tereyağını ve sıvı yağını alalım.
Bir küçük baş kurusoğanı çok küçük doğrayıp yağın içine ekleyelim pembeleşinceye dek kavuralım.
Daha sonra bademleri ekleyelim güzelce kavuralım.
Pirinci yıkayıp süzdükten sonra kavrulan bademlerin ve yer fıstıklarını üzerine ekleyelim.
Pirinçleri de birlikte iyice kavurduktan sonra suyunu ekleyelim.
Kuşüzümü ve tuzunu da ekleyip karıştıralım tenceremizin kapağını kapatıp kaynamaya bırakalım.
2- 3 dakika sonra pilavın altını iyice kısalım.
Kısık ateşte pirinçler pişene dek ve suyunu çekene dek pişirmeye devam edelim. İyice suyunu çektikten sonra pilavımızın altını kapatıp servis edelim.
Mantar Salatası Tarifi İçin Malzemeler
500 gram mantar
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1/2 (yarım) ( yarım ) limon suyu
1/4 (çeyrek) ( çeyrek) çay bardağı su ( gerekirse kullanılacak)
1 çay kaşığı tuz
2 adet közlenmiş kapya biber
2 yemek kaşığı haşlanmış mısır
3-4 adet kornişon turşu
3 adet taze soğan
4-5 dal dereotu
Sosu için;

4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limon suyu
Tuz ( tadına bakılarak gerekirse ilave edilir)

Kaynak 

Yorum Gönder

Benim Duâm Var 🤲🏻
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan DiyanetHaber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Daha yeni Daha eski