Ramazan 23. Güne Özel İftar Menüsü

Ramazan 23. Güne Özel İftar Menüsü


Menü İçeriği :
Toyga Çorbası
Tencerede İzmir Köfte
Lokanta Usulü Bulgur Pilavı
Pembe Sultan
Supangleli Tavuk Göğsü
Sütlü Ramazan Pidesi
Toyga Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
Yarım su bardağı yarma (dövme)
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 su bardağı haşlanmış nohut (ben haşlayıp dondurucuya kaldırmıştım, oradan kullandım)
6 su bardağı su
Tuz
Üzeri için

2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru nan
Toyga Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Süzme yoğurt, un ve yumurta tencereye alınır üzerine bir su bardağı kadar su dökülerek çırpılır.
Sonrasında kalan 5 bardak su da tencereye eklenerek ocağa alınır.
Yarma da eklenerek kaynayana kadar sürekli karıştırılır.
Kaynadıktan sonra yarmalar pişene kadar arada karıştırılıp hem çorbanın kıvamı kontrol edilir hem de yarmaların tencerenin tabanına yapışmaması sağlanır.
10-15 dk. kadar sonra nohut ilave edilerek yarmalar pişene kadar kısık ateşte pişirilir.
Çorba piştikten sonra küçük bir tavada tereyağı eritilir, nane eklenerek karıştırılır. Hazırlanan yağ çorbaya eklenerek karıştırılır.
Çorbanın kıvamı koyu ise su ilavesi yapabilirsiniz.
Tencerede İzmir Köfte İçin Malzemeler :
500 gr köftelik kıyma
1 adet küçük boy yumurta
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
2 yemek kaşığı galeta unu
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
Tuz
3 adet orta boy patates
3 adet sivri biber
Sosu İçin:
1 adet büyük boy domates
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 diş rendelenmiş sarımsak
1,5 su bardağı su
Tuz
Tencerede İzmir Köfte Yapılışı :
Tencerede izmir köfte yapımında bir kaba yarım kilo köftelik kıyma koyun. Üzerine 1 adet küçük boy yumurta kırın. 1 adet rendelenmiş kuru soğan ve 1 diş rendelenmiş sarımsak ekleyin. Ardından 2 yemek kaşığı galeta unu, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı karabiber, biraz tuz ve 1 tutam ince ince doğranmış maydanoz ekleyin. Kıyma harcını eliniz ile iyice yoğurun. Ardından 30 dakika kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın.


Diğer tarafta izmir köftenin sosu için; çukur bir kaba 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 buçuk su bardağı su döküp, iyice karıştırın. Bir kaba da 1 adet büyük boy domates rendeleyin. Küçük bir sos tenceresi içine 1 yemek kaşığı tereyağı koyup, eritin. Eriyen yağın üzerine rendelenmiş domatesi ve 1 diş rendelenmiş sarımsak koyun. Domatesi ara ara karıştırarak, 2-3 dakika kadar pişirin. Ardından üzerine salçalı sosu dökün. Damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyip, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 2-3 taşım daha kaynatıp, ocaktan alın.

Daha sonra 3 adet orta boy patatesin kabuğunu soyup, çok ince olmayacak şekilde elma dilimi şeklinde kesin. Kızgın yağ içinde hafifçe kızartın. Dinlenen köfte harcını buzdolabından çıkartın. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, parmak uzunluğunda ince uzun köfteler yapın. Ardından kızgın yağ içinde kızartın.

Geniş ve hafifçe çukur bir tencere içine kızarttığınız patatesleri dizin. Patateslerin üzerine kızarttığınız köfteleri yerleştirin. 3 adet sivri biberi 2-3 parçaya kesip, köftelerin ara kısımlarına koyun. Son olarak hazırladığınız sosu köfte ve patateslerin üzerine dökün. Tencerenin kulplarından tutup, kendi ekseninde 1-2 kere sallayın. Tencereyi ocak üzerine alıp, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin.

Tencerede izmir köfte piştikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Lokanta Usulü Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
2 adet yeşil biber
1 orta boy kırmızı biber
1 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı domates sosu ya da rendelenmiş 3 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yeteri kadar tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı sıcak su
Lokanta Usulü Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
İlk olarak pilav tenceresine sıvı yağımızı alalım.
Üzerine küçük küçük doğradığımız soğan, yeşil biber, kırmızı biberi ilave ederek sebzelerin diriliği gidene kadar kavurmaya başlayalım.
Tereyağını da ilave ederek 2-3 dakika daha kavuralım.
Rendelediğimiz domates ya da domates sosunu, domates ve biber salçasını, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ekleyerek yaklaşık 3-4 dakika karıştırarak pişirelim.
Yıkadığımız bulguru da ekleyelim, karıştırarak 2-3 dakika daha kavuralım.
Kavrulan bulgurumuza sıcak suyu ekleyelim ve karıştıralım. Elinizde varsa tavuk suyu ya da et suyu da kullanabilirsiniz.
Tenceremizin kapağını kapatalım ve üzeri göz göz olana kadar yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte bulgurlar yumuşayana kadar pişirelim.
Pilavımız suyunu çektikten sonra ocağı kapatalım, kapağın altına kağıt havlu yerleştirerek 15 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
Pilavımızı nazikçe karıştırdıktan sonra servise hazır.
Pembe Sultan Tarifi İçin Malzemeler
2 adet pancar
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı yoğurt
5 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 çay kaşığı tuz
Pembe Sultan Tarifi Nasıl Yapılır?
Pembe sultan mezesi için öncelikle pancarların yaprak kısımlarını ayıralım ve kabuklarını soyalım. Bu tarifi hazırlarken eldiven kullanırsanız pancarın renginin elinize geçmesini engellemiş olursunuz.
Ardından pancarları 2-3 parça olacak şekilde keselim ve uygun bir tencerenin içerisine alalım.
Üzerine su ilave ederek pancarlar yumuşayana kadar, yaklaşık 25 dakika haşlanmaya bırakalım. Pancarlarınızın haşlanıp haşlanmadığını anlamak için ara ara çatal batırarak kontrol edebilirsiniz.
Haşlanan pancarları ocaktan alalım ve suyunu süzerek soğumaya bırakalım.
Pancarlarımız el yakmayacak kadar soğuduktan sonra geniş bir kase içerisine rendeleyelim.
Ardından üzerine yoğurt, süzme yoğurt, ezilmiş sarımsaklar ve tuzu ekleyerek tüm malzemeyi karıştıralım. Dilerseniz bu aşamada mezenize mayonezde ekleyebilirsiniz.
Hazır olan yoğurtlu kırmızı pancarlı mezemizi servis tabağına alalım. Üzerini pancar dilimleri ve dereotu ile süsleyerek servis edelim. 
Supangleli Tavuk Göğsü Tarifi İçin Malzemeler
Tavuk Göğsü İçin:

125 gram tereyağı
1 su bardağı un
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
Supangle İçin:

500ml süt
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı şeker
1,5 yemek kaşığı kakao
60 g bitter çikolata
1 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri İçin:

2 yemek kaşığı kakao
Supangleli Tavuk Göğsü Tarifi Nasıl Yapılır?
Tavuk göğsünü hazırlamak için, uygun bir tencereye aldığımız tereyağını eritelim.
Ardından unu ekleyerek 2-3 dakika orta ateşte, bir çırpıcı yardımı ile karıştırarak kavuralım.
Kavrulan unun üzerine sütü ilave edelim. Son olarak şekeri de ekleyerek karıştıralım.
Tavuk göğsümüz koyulaşıp göz göz oluncaya kadar sürekli karıştırarak pişirelim.
Kıvam alan tavuk göğsümüzü ocaktan alarak bir kaba aktaralım ve üzerini streçleyerek soğumaya bırakalım.
Bu sırada supangleyi hazırlamak için derin bir tencereye sütümüzü alalım.
Üzerine şeker, un, kakao ve yumurta sarısını ekleyerek çırpıcı yardımı ile karıştıralım. Ardından ocağın altını açalım ve pişirmeye başlayalım. Kaynayıp koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim.
Koyulaşıp göz göz olan tatlımızı ocaktan alarak içerisine bitter çikolatamızı ekleyelim ve karıştırarak erimesini sağlayalım.
Tereyağını da ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım.
Daha sonra oda ısısına gelen tavuk göğsümüzü mikser ile çırpalım, soğumaya bırakalım.
Servis kabımıza hazır olan tavuk göğsümüzü aktaralım ve kalıbı 1-2 kez tezgaha vurarak varsa içerisindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayalım.
Soğuyan supanglemizi de mikser yardımı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım.
Hazırladığımız supangleyi de servis kabına, tavuk göğsünün üzerine boşaltalım. Üst kısmını bir spatula yardımı ile düzeltelim.
Tatlımızı yaklaşık 3-4 saat buzdolabında dinlendirelim. Dinlenen tatlımızı buzdolabından aldıktan sonra üzerine süzgeç ile kakao serpelim ve dilediğimiz şekilde süsleyelim.
Sütlü Yumurtalı Ramazan Pidesi Tarifi İçin Malzemeler
8 bardak un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1 bardak zeytinyağı
6 bardak süt
1 buçuk bardak su
1 paket instant maya
Galeta unu
Üzeri için

Yumurta ve susam
Sütlü Yumurtalı Ramazan Pidesi Tarifi Nasıl Yapılır?
Öncelikle instant maya 1 buçuk bardak ılık su ile ıslatılır, içerisine 1 yemek kaşığı toz şeker eklenerek kabarmasını beklenir.
Geniş bir kaba aldığımız unun üzerine maya ve diğer hamur malzemelerini tek tek ekleyerek yoğuruyoruz.
En son zeytinyağı ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
Büyük boy alüminyum tepsiye yağlı kağıt sererek üzerine galeta unu serpiyoruz.
Hazırladığımız hamurumuzu tepsiye yayıyoruz ve kapalı fırında 40 dk kadar mayalandırıyoruz.
Mayalanan ekmeğimizi şekillendirerek üzerine 1 yumurtayı kırarak sürüyoruz ve susam serperek 170 derecede altı üstü kızarana kadar yaklaşık 35 dk pişiriyoruz
Kaynaklar


Yorum Gönder

Benim Duâm Var 🤲🏻
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan DiyanetHaber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Daha yeni Daha eski