Ramazan 17. Güne Özel İftar Menüsü

Ramazan 17. Güne Özel İftar Menüsü



Menü İçeriği :
Mantarlı Kuskuslu Tavuk Çorbası
Kilis Tava
Sebzeli Arpa Şehriye Pilavı
Bezirgan Salatası
Soğuk Şerbetli İrmik Helvası
Lavaş Ekmeği
Mantarlı Kuskus Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
5 adet mantar
1 orta boy domates
1 tatlı kaşığı biber salçası(isteğe göre artırılabilir)
1. 5 yemek kaşığı domates çorbası
2 yemek kaşığı sıvı yağ(isteğe göre ayarlanabilir)
Tuz, bir fiske karabiber
1 litre sıcak su
1. 5 çay bardağı kuskus
Mantarlı Kuskus Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Tencereye yağı koyduktan sonra ince ince doğradığımız mantarları soteliyoruz. İyice suyunu verip rengi dönünce küçük küçük doğradığımız domatesleri de ekliyoruz. Salçayı da ekleyip iyice karıştırıp kaynamış suyu ekleyelim.
Kuskusları da ekleyip tuzunu ve karabiberini de ekleyip 5 dk. Kaynatıp kapatalım. Sıcağında yarım saat durduktan sonra servis edebilirsiniz. Çok kaynatınca hamurumsu bir tat oluyor. Bu nedenle az kaynatıp suyunda bekletmek çok daha güzel bir sonuç almamızı sağlıyor.

Kilis Tava İçin Malzemeler :
400 gr kuzu kıyma
200 gr dana kıyma
1 adet orta boy patlıcan
2 adet orta boy soğan
2 adet orta boy kapya biber
1 adet çarliston biber
4 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Üzeri İçin:
Domates
Sivri biber
Soğan
Kilis Tava Yapılışı :
Kilis tava yapımı için; öncelikle 2 adet orta boy soğan, 4 diş sarımsak, 2 adet orta boy kırmızı kapya biber ve 1 adet çarliston biberi temizleyip, 3-4 parçaya kesin. Kestiğiniz sebzeleri mutfak robotu içine koyun. Ardından 1 tutam maydanoz ekleyin. Tüm malzemeleri mutfak robotunda püre haline getirmeden sadece küçülünceye kadar çekin. Eğer robottan çekme esnasında sebzeleriniz suyunu bıraktıysa mutlaka suyunu hafifçe sıkın. Robottan çekmek yerine eğer zırhınız varsa, tüm sebzeleri zırhtan da çekebilirsiniz.

Diğer tarafta geniş bir kaba 400 gr kuzu kıyma ve 200 gr dana kıyma karışımını ekleyin. Siz isteğe göre sadece kuzu kıyması kullanabilirsiniz. Kıymanın üzerine robottan çektiğiniz sebzeleri ekleyin. Ardından 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı tuz koyun. Acı seviyorsanız kırmızı pul biber de ekleyebilirsiniz. Tüm malzemelerin birbiriyle özleşmesi için eliniz ile iyice yoğurun.


Daha sonra 30-31 cm lik bir tepsinin tabanına koymak için 1 adet orta boy patlıcanın kabuğunu soyun. Ardından patlıcanı olabildiğince ince dilimler halinde kesin. Çünkü Kilis tava hızlı piştiği için patlıcanlar altında çiğ kalabilir. Bu yüzden patlıcanların ince olması çok önemli. Tepsinin kenar kısmından biraz boşluk bırakıp, patlıcan dilimlerini tek sıra halinde tepsinin tabanına dizin. Çünkü etiniz piştikten sonra biraz küçülüp, kenar kısımları boşalacaktır. Bu yüzden patlıcanları kenar kısımlardan dizerseniz etiniz piştikten sonra patlıcanlar kenarda kalacaktır.

Hazırladığınız kıymalı karışımdan iri parçalar alıp, elinizde biraz açın. Ardından tepsi içine koyup, üzerine eliniz ile bastırarak, eşit bir şekilde tepsinin tabanına yayın. Harcı tamamen yaydıktan sonra eliniz ile üzerine iyice bastırın ki etiniz güzelce sıkışsın ve pişme esnasında çok dağılmasın. Aynı zamanda her yerinin kalınlığının eşit olmasına özen gösterin. Son olarak harcınızı bıçak yardımı ile güzelce dilimleyin.

Daha sonra Kilis tavanın üzerini yeşil biber, domates ve soğan dilimleri yerleştirin. Siz isteğe göre sadece biber ya da domates ile de süsleyebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 190-200 derece fırına verin. Yaklaşık 25 dakika kadar kontrollü bir şekilde pişirin.

Kilis tava piştikten sonra fırından çıkartıp, sıcak olarak yanında lavaş ekmeği ya da tırnak pide ile servis edebilirsiniz.

Sebzeli Arpa Şehriye Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
1 kırmızı biber
1 çarliston biber
1 havuç
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı arpa şehriye
3 su bardağı sıcak su
Tuz
Sebzeli Arpa Şehriye Pilavı (Pratik ve Lezzetli) Tarifi Nasıl Yapılır?
Uygun bir tavaya alınan tereyağı ve sıvıyağ eridikten sonra doğranan kırmızı biber, yeşil biber ve rendelenmiş havucu ekleyerek kavuralım.
1 yemek kaşığı salçayı da ilave ederek kavurmaya devam edelim.
Arpa şehriyeleri de tavaya ilave ederek 1-2 dakika kavuralım.
Şehriyelerin üzerine sıcak suyu ekleyelim ve pilavımızın tuzunu ayarlayalım.
Tavanın kapağını kapatarak suyunu çekmeye bırakalım.
Suyunu çeken pilavımızın altını kapatalım ve kapağın altına havlu kağıt yerleştirerek demlenmeye bırakalım.
Sebzeli arpa şehriye pilavımız servise hazır. Şimdiden afiyet olsun.
Bezirgan Salatası Tarifi İçin Malzemeler
2 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
1 tutam taze nane (kuru nanede olur)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay bardağı kıyılmış ceviz
Yarım çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı sumak
1 çay kaşığı toz biber
Tuz
Bezirgan Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
Soğanları soyup piyazlık doğrayın.
Üzerine tuz atıp biraz ovuşturun.
Soğanı bir tabağa alın.
Salça zeytinyağ ve baharatları bir kasede karıştırın.
Soğanın üzerine dökün.
Doğranmış maydanoz ve naneyi de ekleyip iyice karıştırın.Servis tabağına alın.Afiyet olsun.
Yanında lavaşı da ihmal etmeyin.
Salatayı yapıp 5-10 dakika beklettiğinizde baharatlar ve yağla bütünleşiyor ve lezzeti daha çok ortaya çıkıyor,
Soğuk Şerbetli İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
70 gram tereyağ
Soğuk Şerbetli İrmik Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?
İşleme başlamadan önce, şeker ile su derin bir kaseye konarak çırpma teli ile şeker eriyene kadar çırpılır.
Granit türü bir tavaya tereyağı konarak yağı kızartmadan eriyince içerisine irmik dökülür.
Harlı ateşte irmik kızarana kadar hiç durmadan karıştırılır.
İrmik, açık kahverengi olana kadar kavrulur.
Kavurma işlemi tamamlanınca soğuk şerbet üzerine dökülür ve ateş kısık ayara getirilerek muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılır.
İrmik istenen kıvamı bulunca tava ateş üzerinden alınarak ocağın yanmayan bölümüne konulur tavanın üzeri kapakla kapatılır 15 dakika demlemeye bırakılır.
Demleme sonucu ister dondurma ile, istenirse sade olarak servis yapılır.
Lavaş Ekmeği Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
6 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı sıcak su
Lavaş Ekmeği Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır?
Uygun bir kaba un ve tuzu alıp karıştırarak orta kısmı çukurlaştıralım.
Ardından çukur kısma sıvı yağ ve sıcak suyu ilave edelim. Kenarlardaki hamuru yavaş yavaş suya katarak yoğurmaya başlayalım. Hamur toparlanıncaya kadar yoğurmaya devam edelim.
Hamurumuzu un serptiğimiz tezgaha alalım ve toparlayalım.
Streç filmden bir parça alalım. Hamuru ortasına yerleştirerek iyice saralım ve 20 dakika kadar dinlenmesi için bekletelim.
Sürenin sonunda hamuru tezgaha alarak önce ikiye keselim. Daha sonra toplamda 16 eşit parça olacak şekilde bölelim.
Hamur parçalarını elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim. Her bir bezeyi un serptiğimiz tabağa dizelim.
Bu arada bezelerin kurumaması için üzerlerini temiz bir bez ile kapatalım.
Bezelerden birini alarak oklavayla açmaya başlayalım. Yapışmaması için tezgaha ya da hamurun üzerine her seferinde biraz un serpelim.
Bezelerimizi tavanın boyutunda açtıktan sonra hamurun fazla ununu alalım ve yağsız tavaya yerleştirelim.
Altı kızarıp üzeri hafif hafif göz göz olmaya başlayınca tersini çevirerek pişirmeye devam edelim. Tüm bezeler bitinceye kadar lavaşları hazırlayıp tavada pişirmeye devam edelim. Ekmeklerimizi temiz bir bez arasında bekletelim.
En son ekmeklerin altına ve üstüne sprey şişeyle su sıkalım. Ardından üzerlerini temiz bir bezle örtelim.
Lavaş ekmeklerimiz servise hazır. Bu ölçülerle 16 adet lavaş ekmeği elde edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Kaynak




Yorum Gönder

Benim Duâm Var 🤲🏻
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan DiyanetHaber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Daha yeni Daha eski