Ramazan 14. Güne Özel İftar Menüsü

Ramazan 14. Güne Özel İftar Menüsü

Menü İçeriği :
Kolay Domates Çorbası
Tencerede Tavuk Tandır
Arpa Şehriyeli Pilav
Patlıcanlı Haydari
Sünger Tatlısı
Tırnak Pide
Kolay Domates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 yemek kaşığı tereyağ
1, 5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı doğranmış domates(konserve sos kullandım)
1 su bardağı süt yada 1 kutu krema
Tuz, karabiber ,pulbiber
Rendelenmiş kaşar peyniri
Kolay Domates Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Tereyağını tencereye koyun, eriyince unu ekleyin, kokusu çıkana kadar kavurun. Salçayı ekleyip kavurun ,çiğ kokusu çıksın. Üzerine domatesleri ekleyip karıştırın. Kıvamı koyulaştığı için bir su bardağı soğuk suyu yavaşça dökerek tel çırpıcıyla kıvamı açın. Üzerine istediğiniz koyuluğa gelene kadar sıcak su ilave edin kaynamaya bırakın. 10 dk kaynadıktan sonra sütü ekleyin kaynatmaya devam edin. 10 dk sonra ocağı kapatıp tuzunu baharatlarını ilave edip karıştırın. Eğer domatesleriniz parçalı kaldıysa blendırdan geçirebilirsiniz. Servis kasesine alın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ile servis yapın. Afiyet olsun.

Tencerede Tavuk Tandır Yapılışı :
Tencerede tavuk tandır yapmak için; 1 kilo kemiksiz tavuk butu temizleyip, derilerini çıkartın. Geniş bir kap içine 1 çay bardağından 2 parmak az zeytinyağı koyun. Üzerine 1 su bardağından 2 parmak az yoğurt, 1 yemek kaşığı kadar domates salçası, yarım limon suyu, 1 diş rendelenmiş sarımsak, damak tadınıza göre tuz, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı kırmızı pul biber ekleyin. Sos malzemelerini tel çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın.


Daha sonra sosun içine tavuk etlerini koyun. Eliniz ile iyice harmanlayın. Kabın üzerini streç film ile kapatın. Bu şekilde tavuk butlarını sos içinde 2 saat dinlenmeye bırakın. Diğer tarafta 2 adet kuru soğanın kabuğunu soyup, halkalar halinde çok kalın ve ince olmayacak şekilde kesin. Geniş bir tencerenin tabanına kestiğiniz soğan dilimlerini yerleştirin.

Soğan dilimlerinin üzerine sosda dinlenen tavuk etlerini yerleştirin. Tencereyi ocak üzerine alıp, kapağını kapatın. İlk önce orta ateş üzerinde tencereyi ısıtıp, buhar yapmasını sağlayın. Daha sonra kısık ateş üzerinde yaklaşık 1 saat kadar pişmeye bırakın. Pişirme esnasında tencereye su koymanıza gerek yok buharlaşma olacağı için tavuklar baya bir su salacaktır. Hazırladığınız tencerede tavuk tandır suyunu tamamen çekene kadar pişirin. Piştikten sonra ocağın altını kapatıp, biraz dinlenmeye bırakın.

Tencerede tavuk tandır dinlendikten sonra sıcak olarak yanında pilav ile servis edebilirsiniz.

Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı arpa şehriye
4 su bardağı sıcak su (800 ml)
1 tatlı kaşığı tuz
Pirinçleri ıslatmak için;

Ilık su
1 tatlı kaşığı tuz
Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
Arpa şehriyeli pirinç pilavı için öncelikle pirinci derin bir kap içerisine alalım. Tuzu ekledikten sonra üzerini geçecek kadar ılık su ilave edelim. Bu şekilde 20 dakika bekletelim.
Sürenin sonunda pirinçleri süzgece aktaralım ve nişastasını giderene kadar suyla yıkayalım.
Tencereye tereyağı ve zeytinyağını alalım. Tereyağını eritelim.
Tereyağı eridikten sonra arpa şehriyeleri ekleyelim. Karıştırarak kavuralım.
Şehriyeler kavrulduktan sonra suyunu süzdüğümüz pirinçleri ilave edelim. Karıştırarak kavurmaya devam edelim.
Son olarak tuzu ilave edelim. Suyu da ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatalım.
Su kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte, pirinçler suyunu çekene kadar arpa şehriyeli pilavımızı pişmeye bırakalım.
Pilav suyunu çektikten sonra tencerenin üzerine kağıt havlu kapatıp kapağını kapatalım ve 15 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
Sürenin sonunda nazikçe karıştırdığımız arpa şehriyeli pirinç pilavımız servise hazır.
Patlıcanlı Haydari Tarifi İçin Malzemeler
3yemek kaşığısüzme yoğurt
2adet orta boybostan patlıcanı
1dilimbeyaz peynir
1çay kaşığıtuz
1çay kaşığıkarabiber
2yemek kaşığızeytinyağı
2dişsarımsak
Üzeri için:
1yemek kaşığıtereyağı
1çay kaşığıtoz kırmızı biber
Patlıcanlı Haydari Tarifi Nasıl Yapılır?
Patlıcan ve dereotu kıyılır ve bir kaba koyulur.
Tereyağı ve nane ocakta kızdırılır ve biraz soğumaya alınır.
O sırada peynir, yoğurt, sarımsak, tuz, patlıcanlar ve dereotu üzerine eklenir.
Ardından naneli yağ, karışıma eklenir ve servis için hazırlanır.
Sünger Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru İçin;

3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 bardak un
Şerbeti İçin;

4 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Üzeri İçin;

1 paket krem şanti (opsiyonel)
Sünger Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
Uzun zamandır okuldan, vizelerden, projelerden fırsat bulup bir şeyler yapmamıştım Misafirler sağolsun mutfağa girebildim
Aslında annemin tarifi ama son zamanlarda ben devraldım.

Öncelikle yumurta ve şeker çırpılır.
Üzerine sıvı yağ ve yoğurt eklenerek çırpılmaya devam edilir.
Kalan malzemeler ilave edilir ve yağlanmış fırın tepsisine (ben 25×35 dikdörtgen kullandım) dökülür.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika kadar kontrollü pişirilir.
Kek pişerken şerbet hazırlanır.
-Önemli bir nokta var; Şerbet kaynatılmayacak
Şeker ve su karıştırılır. Şekerin iyice erimesi sağlanır.
Kek fırından çıktıktan 1-2 dakika sonra, şerbet dökülür.
Tamamen soğuduktan sonra isteğe bağlı krem şanti ile süslenir. Benin önerim kaymak tadında olan krem şanti.
Tırnak Pide (Kebapçı Pidesi) Tarifi İçin Malzemeler
6 su bardağı un
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı sıvı yağı
2 su bardağına yakın ılık su
Tuz
Tırnak Pide (Kebapçı Pidesi) Tarifi Nasıl Yapılır?
Önce unumuzu yoğurma kabına alalım ortasını açalım.
Ilık suda mayayı eritelim.
Bütün malzemeleri ve mayayı unumuza ilave edelim kulak memesi yumuşaklığında yoğuralım.
Üzerini kapatalım yaklaşık bir saat mayalanmaya bırakalım.
Mayalanan hamuru dörde bölelim her parçayı merdaneyle biraz açalım.
Üzerine parmak uçlarıyla bütün yüzeye eşit şekilde bastırarak şekillendirelim.
Önceden fırınımızı 250 derecede ısıtalım.
Tepsinin içerisine yağlı kağıt koyalım yağlı kağıt üzerine şekil verdiğimiz pideleri koyalım fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Eğer fırınınızda pizza ya da ekmek taşı olanlar burada pişirebilirler. Pideler servise hazır.
Kaynak
https://ezanvaktipro.com/yemek-tarifleri/ramazan-14-gune-ozel-iftar-menusu/


Yorum Gönder

Benim Duâm Var 🤲🏻
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan DiyanetHaber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Daha yeni Daha eski