Ramazan 12. Güne Özel İftar Menüsü

Ramazan 12. Güne Özel İftar Menüsü


Menü İçeriği :
Muradiye Çorbası
Fırında Etimekli Beşamel Soslu Tavuk
Tel Şehriye Pilavı
Mamzana
Sultan Tatlısı
Mayasız Tava Ekmeği
Muradiye Çorbası (Yöresel) Tarifi İçin Malzemeler
1 parça tavuk göğsü
1 adet kabak
1 adet havuç
2 yemek kaşığı arpa şehriye
3 yemek kaşığı sıvı yağ
5 su bardağı su
Tuz, karabiber
1 adet et bulyon(isteğe göre)
Terbiyesi için:

1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı un
Yarım çay bardağı su
Üzeri için:


1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı nane
Muradiye Çorbası (Yöresel) Tarifi Nasıl Yapılır?
Bursa ilimizin yöresel tatlarından olan bu çorba soğuk günlerde içinizi ısıtarak kolayca hazırlayabileceğiniz şekli ile geliyor.

Önce tavuk etini, kabak ve havuçu küçük küçük küp şeklinde doğrayın.
Tencereye sıvı yağı koyup önce etleri iyice pişirin sonra kabak ve havuçları ekleyip 5 dakika kavurun.
Üzerine 5 su bardağı sıcak su ekleyip kabak ve havuçlar az pişene kadar kaynatın üzerine arpa şehriyeyi ilave edip şehriyeler şişene kadar kaynatın.
Yoğurt ve unu karıştırıp yarım çay bardağı su ile açın kaynayan çorba suyundan 1 kepçe alıp yoğurda karıştırın bunu yapmamızın sebebi yoğurdu ilave edince kesilmemesi içindir.
Yoğurdu çorbaya ilave edip karıştırın ve 1-2 dakika daha kaynatıp tuz ve karabiberini ekleyin.
İsteğe göre et bulyonu da ekleyin. Eğer bulyon koyarsanız tuzunu az ilave edin.
Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın.
Üzerine 1 yemek kaşığı tereyağlı naneyi yakıp çorbanın üzerine dökün.
Fırında Etimekli Beşamel Soslu Tavuk İçin Malzemeler :
500 gr kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
1 paket mantar (400 gr)
2 adet orta boy kırmızı biber
Tuz
Beşamel Sos İçin:
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
Üzeri İçin:
Rendelenmiş kaşar peynir
Fırında Etimekli Beşamel Soslu Tavuk Yapılışı :
Fırında etimekli beşamel soslu tavuk için; 1 paket mantarı (400 gr) isteğe göre kabuklarını soyup, temizleyin. Orta büyüklükte küpler halinde doğrayın. Mantarları bir tava içine koyun. Üzerine az miktar zeytinyağı ekleyip, kavurun.

Diğer tarafta 500 gr kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs etini bir tava içine koyun. Üzerine 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin. Tavuk etlerini ara ara karıştırarak, pişene kadar kavurun. Pişmeye yakın üzerine az miktar tuz ekleyin. Tavuk göğüs eti yerine tavuk pirzola da kullanabilirsiniz. Ardından 2 adet orta boy kırmızı biberin çekirdek kısımlarını temizleyip, jülyen şeklinde kesin. Kırmızı biberleri bir tava içinde üzerine az miktar zeytinyağı ekleyip, kavurun.

Daha sonra beşamel sos için; orta boy bir tencere içine 2 yemek kaşığı tereyağı koyup, eritin. Eriyen yağın üzerine 3 yemek kaşığı un ekleyin. Unun kokusu çıkana kadar yaklaşık 2 dk kavurun. Kavrulan unun üzerine 2 buçuk su bardağı sütü azar azar döküp, unun topaklanmaması için hızlı bir şekilde karıştırın. Koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Eğer kıvamı çok fazla koyu ise az miktar daha süt ekleyebilirsiniz. Son olarak tuz ve karabiber koyup, ocaktan alın.

Hazırladığınız beşamel sosu bir büyük bir kap içine koyun. Beşamel sosun üzerine pişen tavuk etlerini ekleyin. Ardından mantarları ve biberleri koyun. Tüm malzemeleri kaşık yardımı ile iyice karıştırın. Damak tadınıza göre tuz miktarını ayarlayabilirsiniz.

Daha sonra 8-9 adet etimeği orta boy dikdörtgen bir fırın kabı içine dizin. Üzerlerine hazırladığınız beşamel soslu tavuklu karışımı döküp, spatula yardımı ile yavaşça yayın. Son olarak bolca rendelenmiş kaşar peynir serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. Üzeri kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.

Fırında etimekli beşamel soslu tavuk piştikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Tel Şehriye Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı tel şehriye
1,5 su bardağı su veya tavuk suyu
Tuz
Tel Şehriye Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
Teflon tencereye yağı koyup tel şehriyeleri ilave edin.
Şehriyeler kızarıncaya kadar kavurun.
Suyu dökün ve tencerenin kapağını kapatın.
Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin ve altını kapatıp demlenmeye bırakın.
Mamzana Tarifi İçin Malzemeler
2 adet közlenmiş patlıcan
2 adet közlenmiş kırmızı kapya biber
2-3 adet yeşil sivri biber
1 adet orta boy domates(kabuğu soyulmuş)
İki tutam maydanoz
2 diş sarımsak
Zeytinyağ
Sirke(isteğe bağlı)
Tuz-pulbiber
Üzeri için istenirse sarımsaklı yoğurt
Mamzana Tarifi (Edirne Yöresine Ait) Nasıl Yapılır?
Tüm sebzeler ince ince doğranarak uygun bir karıştırma kabına alınır.
Sarımsak az tuzla ezilerek karışıma eklenir.
Zeytinyağ-pulbiber-tuz ve isteğe göre sirke ile tadı ayarlandıktan sonra arzuya göre servis edilir.
NOT: istenirse üzerine yoğurt dökülerek de servis edilebilir.
Şerbetli Sultan Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
125 gram tereyağ ya da margarin (Oda ısısında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı galeta unu
1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un (Kontrollü ekleyin.)
Şerbeti için;

2 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 çay bardağı pekmez
3-4 damla limon suyu
Şerbetli Sultan Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Tatlı sıcak şerbeti soğuk olacak. Şerbeti için şekeri ve suyu ocağa alıp kaynatıyoruz.
Kaynamaya başladığında limon suyu damlatıp yaklaşık 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alıyoruz.
En son şerbetin içerisine pekmezi de ilave edip karıştırıyoruz.
Hamuru için un hariç verilen malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz. Unu kontrollü bir şekilde ekleyerek yumuşak kıvamda ama ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
Hamurdan parçalar alıp uzunlamasına olacak şekilde rulo yapıyoruz. (bu aşamada hamuru elinizle sıkıştırarak yaparsanız kırılma daha az olacaktır. )
Rulo haline getirdiğimiz hamurları üç parmak kalınlığında kesip fırın tepsisine diziyoruz.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Fırından çıktıktan sonra tatlıların ilk sıcağının çıkmasını bekleyip soğuyan şerbeti üzerlerine gezdiriyoruz.
Tatlımız şerbetini çekince servise edebilirsiniz.
Mayasız Tava Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı su
1 su bardağı yoğurt
6 su bardağı un
3 kesme şeker
2 çay kaşığı tuz
1 kabartmatozu
Açmak için;

Un
Mayasız Tava Ekmeği (Yumuşacık) Tarifi Nasıl Yapılır?
Geniş bir kaba yoğurt, şeker, tuz ve suyu alıp karıştıralım kabartmatozu ve unu yavaş yavaş ekleleyip yoğuralım ..5. ci bardaktan sonra kontrollü dökelim çünkü her unun formu farklı oluyor kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Mandalina büyüklüğünde parçalar alıp merdaneyle açalım ısıtılmış tavada pişirelim deneyeceklere.
Kaynak.



Yorum Gönder

Benim Duâm Var 🤲🏻
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan DiyanetHaber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Daha yeni Daha eski