Ramazan 11. Güne Özel İftar Menüsü

Ramazan 11. Güne Özel İftar Menüsü


Menü İçeriği :

Alişke Çorbası
Eli Böğründe
Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı
Gavurdağı Salatası
Padişah Yastığı Tatlısı
Lavaş Ekmeği
Alişke Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
2 adet soğan
2 adet patates
2 adet domates
1 kaşık salça
250 gr. tavuk kuşbaşı (normal boyuttan biraz daha küçük doğranmış)
2 kaşık tereyağı
Tuz
Karabiber
Nane
Hamuru için;


3 kaşık un
Su
Alişke Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Soğanları yemeklik doğrayıp, tencereye alın.
Tereyağını da ekleyip, kavurun.
Soğanlar kavrulunca tavuk etlerini ilave edip, rengi dönene kadar kavurun.
Ardından küçük küpler halinde doğranmış patatesleri ekleyip, kavurmaya devam edin.
Kabukları soyulup ince doğranmış domatesleri ilave edip, kavurmaya devam edin.
Domatesler suyunu çekince, salçayı ilave edip kavurun.
1,5 litre kadar su ekleyip (tavuk suyu varsa yarı yarıya kullanabilirsiniz) patatesler yumuşayana kadar pişirin.
Tuzunu ve karabiberi ilave edin.
Diğer yanda 3 kaşık una çok az su ilave edip, bulamaç olacak şekilde karıştırın. Kıvamı, koyu kek hamuru kıvamında olmalı.
Bulamaçtan çay kaşığıyla alıp, çorbanın içine damlatın. Bu aşamada çorbayı hiç karıştırmayın.
Hamurlar yüzeye çıkınca naneyi ilave edip, bir taşım daha kaynatıp servis yapın.
Eli Böğründe İçin Malzemeler :
600 gr kuşbaşı kuzu eti
300 gr arpacık soğan
350 gr çeri domates
3 adet orta boy kırmızı kapya biber
5 adet yeşil biber
2 baş sarımsak
60 gr kuyruk yağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Kekik
Karabiber
Eli Böğründe Yapılışı :
Eli böğründe yapımı için; 300 gr arpacık soğanın ve 2 baş sarımsağın kabuğunu soyun. 350 gr çeri domatesi ortadan ikiye kesin. 3 adet kırmızı kapya biber ve 5 adet yeşil biberin çekirdek kısımlarını temizleyip, orta büyüklükte doğrayın.

Geniş bir fırın tepsisi içine öncelikle 600 gr kuşbaşı doğranmış kuzu etini koyun. Etin daha lezzetli olması için üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı, damak tadınıza göre tuz, karabiber ve kekik ekleyip, eliniz ile güzelce harmanlayın. Ardından etleri iki bölüme ayırıp, tepside karşılıklı olacak şekilde yerleştirin. Etleri yerleştirirken çok ince olmayacak şekilde hafifçe yayın. Çok ince olursa etler pişme esnasında kurur. Biz tarifte kuzu eti kullandık. Siz isteğe göre dana eti kullanabilirsiniz. Eğer dana eti kullanacaksanız fırında zor pişeceği için öncesinde en az 3 saat marine etmeniz gerekir.

Daha sonra tepsiye arpacık soğanları iki bölüme ayırıp, karşılıklı olacak şekilde yerleştirin. Ardından ortadan ikiye kestiğiniz çeri domatesleri de aynı şekilde yerleştirin. Eğer çeri domatesleriniz küçükse bütün olarak da koyabilirsiniz. Daha sonra doğranmış kırmızı kapya biber ve doğranmış yeşil biberi de tepsi içine güzelce yerleştirin. Son olarak tepsinin orta kısmını biraz açıp, ayıklanmış sarımsağı koyun.

Tepsiye etleri ve sebzeleri birbirlerine karıştırmadan yerleştirdikten sonra sadece sebzelerin üzerine damak tadınıza göre tuz serpiştirin. İsteğe göre kekik ve karabiberde serpiştirebilirsiniz. Ardından etlerin ve sebzelerin üzerine yaklaşık 60 gr küçük küçük doğranmış kuyruk yağı serpiştirin. İsteğe göre kuyruk yağı yerine küçük küçük doğranmış tereyağı da ekleyebilirsiniz.

Hazırladığınız eli böğründe yemeğinizin üzerini hafifçe ıslattığınız yağlı kağıt ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırına verin. Yaklaşık 1 saat kadar pişirin.

Eli böğründe kebabı piştikten sonra fırından çıkartıp, sıcak olarak yanında pide ya da lavaş ekmeği ile servis edebilirsiniz.

Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı arpa şehriye
4 su bardağı sıcak su (800 ml)
1 tatlı kaşığı tuz
Pirinçleri ıslatmak için;

Ilık su
1 tatlı kaşığı tuz
Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
Arpa şehriyeli pirinç pilavı için öncelikle pirinci derin bir kap içerisine alalım. Tuzu ekledikten sonra üzerini geçecek kadar ılık su ilave edelim. Bu şekilde 20 dakika bekletelim.
Sürenin sonunda pirinçleri süzgece aktaralım ve nişastasını giderene kadar suyla yıkayalım.
Tencereye tereyağı ve zeytinyağını alalım. Tereyağını eritelim.
Tereyağı eridikten sonra arpa şehriyeleri ekleyelim. Karıştırarak kavuralım.
Şehriyeler kavrulduktan sonra suyunu süzdüğümüz pirinçleri ilave edelim. Karıştırarak kavurmaya devam edelim.
Son olarak tuzu ilave edelim. Suyu da ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatalım.
Su kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte, pirinçler suyunu çekene kadar arpa şehriyeli pilavımızı pişmeye bırakalım.
Pilav suyunu çektikten sonra tencerenin üzerine kağıt havlu kapatıp kapağını kapatalım ve 15 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
Sürenin sonunda nazikçe karıştırdığımız arpa şehriyeli pirinç pilavımız servise hazır.
Gavurdağı Salatası Tarifi İçin Malzemeler
3 adet domates
1 adet yeşil biber
1 adet kuru soğan
3-4 dal taze soğan
Maydanoz
2 avuç iri kırılmış ceviz
Zeytinyağı
Nar ekşisi
Sumak
Tuz
Gavurdağı Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
Domatesler ve yeşil biber küçük küçük doğranır.
Yeşil soğanlar ve maydanozlar da çok ince kıyılır.
Kuru soğan mümkün olduğunca küçük doğranarak biraz tuzla ovulur.
Bütün malzeme geniş bir kaba alınır, iri kırılmış cevizler, zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edilir.
Göz kararı yaklaşık 1 yemek kaşığı sumak da eklenir.
Karıştırılarak servis tabağına alınır.
Zeytinyağının ve nar ekşisinin miktarını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz, ben sevdiğim için oldukça bol kullanıyorum.
Cevizi de yine neredeyse 1 su bardağına yakın ekliyorum.
Harika bir salata, denemeyenlere tavsiye ederim.
Padişah Yastığı Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
4 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1. 5 su bardağı un
3 yemek kaşığı sıcak su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Arası için;

1 su bardağı süt
1 paket krem şanti
Şerbeti için;

3. 5 su bardağı su
2. 5 su bardağı toz şeker
Bir kaç damla limon suyu
Padişah Yastığı Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
Öncelikle şerbeti için su ile şekeri karıştırıp kaynamaya bırakalım, hafif kıvam alınca limonunu sıkıp beş dakika daha kaynattıktan sonra soğutalım.
Krem şantisini de çırpıp buzdolabına bırakalım.
Keki içinde yumurtaların sarıları ile beyazını ayrı ayrı çırpma kaplarına alalım.
Yumurtanın beyazına bir fiske tuz atıp köpük köpük olana dek çırpalım.
yumurtanın sarısına toz şekerini ekleyip biraz karıştırdıktan sonra sıcak suyunu katalım, iyice çırpalım.
Köpürttüğümüz yumurta beyazını sarısının içine kaşıkla fazla söndürmeden karıştıralım.
Elemiş olduğumuz unu ve kabartma tozunu vanilyayı katalım.
Yağlı kağıt serili kalıba kekimizi döküp, 180 derecede ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirelim.
Kızaran kekimizi soğutalım, ortadan ikiye ayıralım.
Şerbetin yarısını alt tabana dökelim, üzerine kremşantinin tamamını sürelim.
Kekin üst tabanını sekiz parçaya bölelim, krem şantinin üzerine yerleştirelim.
Kalan şerbeti kekin üzerine dökelim ve süsleyelim.
Bir kaç saat dinlendirip servis yapalım. çok nefis bi tatlı afiyetler olsun. 
Lavaş Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
6 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı sıcak su
Lavaş Ekmeği Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır?
Uygun bir kaba un ve tuzu alıp karıştırarak orta kısmı çukurlaştıralım.
Ardından çukur kısma sıvı yağ ve sıcak suyu ilave edelim. Kenarlardaki hamuru yavaş yavaş suya katarak yoğurmaya başlayalım. Hamur toparlanıncaya kadar yoğurmaya devam edelim.
Hamurumuzu un serptiğimiz tezgaha alalım ve toparlayalım.
Streç filmden bir parça alalım. Hamuru ortasına yerleştirerek iyice saralım ve 20 dakika kadar dinlenmesi için bekletelim.
Sürenin sonunda hamuru tezgaha alarak önce ikiye keselim. Daha sonra toplamda 16 eşit parça olacak şekilde bölelim.
Hamur parçalarını elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim. Her bir bezeyi un serptiğimiz tabağa dizelim.
Bu arada bezelerin kurumaması için üzerlerini temiz bir bez ile kapatalım.
Bezelerden birini alarak oklavayla açmaya başlayalım. Yapışmaması için tezgaha ya da hamurun üzerine her seferinde biraz un serpelim.
Bezelerimizi tavanın boyutunda açtıktan sonra hamurun fazla ununu alalım ve yağsız tavaya yerleştirelim.
Altı kızarıp üzeri hafif hafif göz göz olmaya başlayınca tersini çevirerek pişirmeye devam edelim. Tüm bezeler bitinceye kadar lavaşları hazırlayıp tavada pişirmeye devam edelim. Ekmeklerimizi temiz bir bez arasında bekletelim.
En son ekmeklerin altına ve üstüne sprey şişeyle su sıkalım. Ardından üzerlerini temiz bir bezle örtelim.
Lavaş ekmeklerimiz servise hazır. Bu ölçülerle 16 adet lavaş ekmeği elde edebilirsiniz. Afiyet olsun!


Kaynak
https://ezanvaktipro.com/yemek-tarifleri/ramazan-11-gune-ozel-iftar-menusu/


Yorum Gönder

Benim Duâm Var 🤲🏻
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan DiyanetHaber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Daha yeni Daha eski