Ramazan 10. Güne Özel İftar Menüsü

Ramazan 10. Güne Özel İftar Menüsü


Menü İçeriği :

Köfteli Erişte Çorbası
Tavuklu Sebze Kebabı
Nohutlu Şehriye Pilavı
Kaşık Salatası
Pelte Tatlısı
Yaş Mayalı Ekmek
Köfteli Erişteli Çorba Tarifi İçin Malzemeler
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 litre sıcak su
Yarım su bardağı erişte
1,5 tatlı kaşığı tuz
Terbiyesi için:


1 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
Köftesi için:

200 gr kıyma
2 yemek kaşığı köftelik bulgur
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı un
Üzeri için;

2-3 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Erişteli Köfteli Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?
Öncelikle köfteleri hazırladıktan sonra bulamak için unu geniş bir tabağa alarak yanımıza alalım.
Ardından köfte harcı için karıştırma kabına kıyma, köftelik bulgur, karabiber ve pul biberi alarak güzelce yoğuralım.
Yoğurduğumuz köfte harcından elimizle küçük parçalar kopartalım ve yuvarlayarak un koyduğumuz tabağa alalım. Tüm harç bitene kadar bu işleme devam edelim.
Şekillendirme işlemi bittikten sonra tabağımızı ileri geri sallayalım ve köftelerin tamamının una bulanmasını sağlayalım.
Diğer taraftan; tencereye yağı koyarak rendelenmiş soğanı pembeleşinceye kadar kavuralım.
Salçayı ekleyelim ve kaynar suyu ilave edelim. Karıştırarak kaynamaya bırakalım.
Daha sonra köfteleri yavaş yavaş suyun içerisine ilave edelim.
Köfteler 3-4 dakika kadar piştikten sonra içine erişte ekleyelim. Erişteler pişene kadar kaynatalım.
Diğer tarafta çorbanın terbiyesini hazırlayalım.
Bunun için un, yoğurt ve yumurtayı güzelce çırpalım. Ardından çorbanın suyundan bir kepçe kadarını yavaş yavaş terbiyeye ekleyerek karıştıralım.
Terbiye ılıdıktan sonra yavaş yavaş tencereye ilave edelim ve bir yandan da karıştırmaya devam edelim.
4-5 dakika kadar kaynattıktan sonra tuzunu ekleyip karıştırarak altını kapatalım.
Servis etmeden önce sosu için eriyen tereyağına nane ve kırmızı toz biberi ekleyip kızdıralım, ocaktan alalım.
Sosu çorbamızın üzerine gezdirdikten sonra servis edelim. Afiyet olsun!
Not: Çorbanın kesmemesi için tuzunu sonradan ilave edin.

Tavuklu Sebze Kebabı İçin Malzemeler :
500 gr tavuk göğsü
1 adet büyük boy domates
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy soğan
1 adet büyük boy kırmızı kapya biber
2 adet yeşil biber
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı su
Tuz
Karabiber
Kekik
Kırmızı toz biber
Kırmızı pul biber
Tavuklu Sebze Kebabı Yapılışı :
Tavuklu sebze kebabı yapımı için; yarım kilo tavuk göğsünü, orta büyüklükte küpler şeklinde doğrayın. 1 adet büyük boy domates, 1 adet orta boy soğan, 1 adet büyük boy kırmızı kapya biber ve 2 adet yeşil biberi küçük küpler şeklinde doğrayın. 1 adet orta boy patatesi de çok küçük olmayacak şekilde küpler şeklinde doğrayın.

Daha sonra derin bir kap içine doğranmış kuru soğan, kırmızı biber ve yeşil biberleri koyun. Ardından doğranmış domates ve patatesleri ekleyin. Son olarak kaba yarım kilo küpler şeklinde doğranmış tavuk göğsünü de ekleyin. Daha sonra malzemelerin üzerine damak tadınıza göre tuz, karabiber, kırmızı toz biber, kırmızı pul biber ve kekik koyun. Ardından 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı dökün. 1 yemek kaşığı domates salçasını yarım çay bardağı su ile açın. Açtığınız salçayı malzemelerin üzerine ekleyin. Tüm malzemelerin güzelce karışmasını sağlayın.

Hazırladığınız tavuklu sebze karışımını geniş bir fırın tepsisi içine koyup, güzelce yayın. Üzerini hafifçe ıslattığınız yağlı kağıt ile kapatın. Önceden ısıtılmış 190 derece fırına verin. Yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin. Tavuklu sebze kebabı piştikten sonra üzerindeki yağlı kağıdı alıp, tekrardan fırına verin. Üzeri hafifçe kızarana kadar 5-10 dakika daha pişirin.

Fırında sebzeli tavuk kebabı piştikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Nohutlu Şehriye Pilavı Malzemeler
2 su bardağı arpa şehriye (200 ml bardakla)
3 su bardağı kaynar su
1 su bardağı haşlanmış nohut 250 ml
1 adet iri kuru soğan
2 adet iri kırmızı kapya biberi (ben sarı, kırmızı, yeşil paprika biberi kullandım tavsiye ederim)
50 gram tereyağı
5 -6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı acı pul biber
1,5 tatlı kaşığı tuz ve tavuk bulyon kullandım ( hazırda haşlanmış tavuk suyunuz varsa onu kullanınız)
Nohutlu Şehriye Pilavı Tarifi
Tenceremizi ocağa alıp içine yağlarını ekleyelim.
Şehriyemizi katıp sürekli karıştırarak biraz renk değiştirene dek kavuralım.
Renk almaya başlarken içine; orta irilikte küpler halinde doğranmış biber ve soğanımızı ekleyelim.
Karıştırarak 2 dk şehriyeleri yakmadan güzelce renk alana kadar hep beraber kavuralım.
Daha sonra haşlanmış nohut, pul biber ve tuzunu ekleyelim kaynar suyunu yada varsa tavuk suyunu ekleyip kısık ateşte ağzı kapalı şekilde pişirelim. Deneyecek olanlara afiyet şifa olsun.
Kaşık Salatası (veya Gavurdağı Salatası) Tarifi İçin Malzemeler
Kaşık Salatası için malzemeler

3 adet olgun domates (orta boy)
2 adet salatalık
1 küçük boy soğan (kırmızı soğan da olur)
1 tutam maydanoz
2 adet sivri biber
10-15 adet ceviz içi (ince kıyılmış)
Zeytinyağı
Nar Ekşisi (üzüm sirkesi de olur)
Tuz
Kaşık Salatası (veya Gavurdağı Salatası) Tarifi
Tüm malzemeyi güzelce yıkadıktan sonra bıçak ile incecik doğrayalım.
Tuzu, cevizi, zeytinyağını ve nar ekşisini ekleyerek karıştıralım.
Salatanızı sulu seviyorsanız üzerini streç film ile kapatıp dolaba kaldırabilirsiniz. Böylece salatanın tüm tatların birbirine geçmesini sağlayarak daha lezzetli olmasını sağlamış oluruz. Dilerseniz de hemen servis edebilirsiniz.
Deneyecek herkese afiyet olsun.
Pelte Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
1 litre süt
2 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı (tepeleme) nişasta
Pelte Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
Öncelikle bir tencereye sütümüzü, şekerimizi ve nişastamızı alıp iyice karıştırıyoruz ve ocağımızın altını yakıp sürekli karıştırarak tatlımızı pişiriyoruz.
Kıvama geldikten sonra tabaklara döküp biraz dışarıda bekledikten sonra buz dolabında 1 saat kadar dinlendiriyoruz. Ve tatlımız hazır 🙂
Babaannem büyük tabaklara dökmüş siz isterseniz küçük kaselere de dökebilirsiniz (bu tabaklarla üç tane çıkıyor)
Üzerine dövülmüş fındık serptik siz isterseniz ceviz, tarçın vb. şeylerde ekleyebilirsiniz.
Pelte nasıl yapılır? Püf noktaları
Pelteyi kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirmelisiniz. Aksi halde içinde nişasta topaklanmaları olabilir.
Şeker miktarını damak zevkine göre artırıp azaltabilirsiniz.
Tatlınızı kuplara doldurup, meyveler, fındık, ceviz kırıkları veya tarçınla süsleyebilirsiniz.
Yaş Mayadan Ekmek Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
1 paket yaş maya (42 gr)
3 su bardağı ılık su
6 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı tuz (silme olacak veya 1 dolu tatlı kaşığı)
1 tatlı kaşığı şeker
üzerine sürmek için;
2 yemek kaşığı yoğurt
Yaş Mayadan Ekmek Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir kase içerisinde yaş mayayı ufalayalım. Üzerine toz şekeri ekleyelim. 1 bardak ılık suyu ekleyip mayayı eritelim, bi beş dk beklerseniz kendiliğinden eriyecektir.
Yoğurma kabına unun tamamını alıp tuzu ilave edelim. Karıştırıp unun ortasını havuz şeklinde açalım.
Çözdürdüğümüz mayayı ve 2 su bardağı daha ılık suyu ekleyelim.
Hamuru yaklaşık 10 dk yoğuralım. Ele yapışan yumuşak bi hamur olacak. Yeterince yoğurduktan sonra elimizi hafif ıslatarak hamuru toparlayalım.
Üstünü streç filmle ya da bi kapakla örtüp sararak ılık bir ortamda 1 saate yakın mayalandıralım.
Mayalanan hamuru un serptiğimiz tezgaha boşaltalım, dıştan içe doğru katlayarak hamurun havasını alalım.
Hamuru ortadan ikiye kesip her iki hamuru da tekrar toparlayalım.
Pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye hamurlarımızı yan yana yerleştirelim.
20 dakika kadar üzeri örtülü olarak tekrar mayası gelmesi için bekletelim.
Hamurlardan birine ben çırpılmış yoğurt sürdüm, diğerine hiç bir şey sürmedim, un serpilmiş olarak pişirdim, aradaki farkı daha iyi görmeniz için, siz nasıl tercih ederseniz.
Keskin bir bıçakla üzerlerine kesik atalım. Kesik atmamızın amacı hamur pişerken istemediğimiz bir yerden yarılmasın, kestiğimiz çizgiden açılsın diye 🙂
220 derece ısıttığımız fırında ekmeklerimizi pişmeye bırakalım, bu esnada fırına ısıya dayanıklı bir kap içerisinde su koyalım ki buhar yapsın.
Üzerleri ve altı güzelce kızaran ekmeklerimizi fırından alınca fırın teli üzerinde bir temiz bir bezin arasına koyalım. Böylece yumuşacık ekmeklerimiz hazır, iyice soğumadan kesinlikle dilimlemeyelim.
Kaynak
https://ezanvaktipro.com/yemek-tarifleri/ramazan-10-gune-ozel-iftar-menusu/

https://kyemektarifleri.blogspot.com/?m=1

Yorum Gönder

Benim Duâm Var 🤲🏻
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan DiyanetHaber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Daha yeni Daha eski