Ramazan 22. Güne Özel İftar Menüsü

Ramazan 22. Güne Özel İftar Menüsü

Menü İçeriği :
Terbiyeli Pırasa Çorbası
Mantar Soslu Köfte
Nohutlu Şehriye Pilavı
Babagannuş
Trileçe
Ramazan Pidesi
Terbiyeli Pırasa Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 adet küçük pırasa
1 adet orta boy patates
2 adet havuç
1 adet et suyu knor
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz
Su
Terbiyesi için:

1 kase yoğurt
1 adet limon
2 çorba kaşığı un
Üzeri için:


Sıvı yağ
Nane
Terbiyeli Pırasa Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Önce havuçlar minik küp küp doğranıp, tencerede sıvı yağ ile birlikte biraz kavrulur.
Üzerine aynı şekilde doğranmış patatesler eklenir.
En son olarak pırasa ve knor eklenip, 5 dk daha kavrulup tencerenin yarısına kadar su doldurulup kaynamaya bırakılır.
Başka bir derin kasede terbiyesi hazırlanır.
Bütün malzemeler konup karıştırılıp, biraz da soğuk su ekleyerek kıvamı açılır.
Kaynayan pırasalı karışıma, yavaş yavaş terbiyesi karıştırılarak eklenir.
Çorba kaynayana kadar karıştırılır. Kısık ateşte 20 dk daha pişirilip, ocağın altı kapatılır. Pişme süresi 45 dk dedim, toplamı 45 dk bu sizi şaşırtıp daha fazla pişirmenize sebep olmasın.
Üzerine de kızdırılmış sıvı yağ ve nane gezdirilerek, servis yapılır.
Mantar Soslu Köfte İçin Malzemeler :
500 gr köftelik kıyma
1 adet yumurta
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı galeta unu
1 tutam maydanoz
Tuz
Karabiber
Kekik
Kimyon
Sosu İçin:
400 gr mantar
1 adet orta boy soğan
2 adet orta boy kırmızı kapya biber
2 adet çarliston biber
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı dolusu un
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kutu sıvı krema
1 çay bardağı süt
Üzeri İçin:
Rendelenmiş kaşar peynir
Mantar Soslu Köfte Yapılışı :
Mantar soslu köfte yapımı için; derin bir kaba yarım kilo köftelik kıyma koyun. Kıymanın üzerine 1 adet rendelenmiş soğan, 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı galeta, 1-2 tutam ince ince doğranmış maydanoz, damak tadınıza göre tuz, karabiber, kekik ve kimyon ekleyin. Tüm köfte harcını eliniz ile iyice yoğurun.

Daha sonra köfte harcından biraz büyük parçalar alın. Elinizde çok fazla ince olmayacak şekilde yuvarlak şeklini verin. Biz tarifte büyük yuvarlak kurabiye kalıbı kullanarak köftelere şekil verdik. Kalıbın içine buzdolabı poşeti serip, üzerine köfteyi koyarak, eşit bir şekilde yaydık. Sizde isteğe göre bu şekilde yapabilirsiniz. Hem eşit büyüklükte ve eşit kalınlıkta köfteleriniz olmuş olur. Şekil verdiğiniz köftelerinizi bir tabak üzerine dizin. Diğer tarafta 2 adet orta boy kırmızı kapya biber, 2 adet çarliston biber ve 1 adet orta boy soğanı çok küçük olmayacak şekilde doğrayın. 2 diş sarımsağı ince ince doğrayın. 400 gr mantarı da güzelce temizleyip, orta büyüklükte doğrayın.

Hazırladığınız köfteleri pişirmek için geniş bir tavayı ocak üzerine koyup, ısıtın. Isınan tavanın içine köfteleri koyun. Köfteleri arkalı önlü güzelce pişirin. Pişen köfteleri fırın kabı içine dizin. Diğer tarafta sosu için; köfteleri pişirdiğiniz aynı tava içine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Yağın üzerine doğranmış soğanı ekleyin. Soğanı hafifçe yumuşayana kadar sürekli karıştırarak, kavurun. Kavrulan soğanın üzerine doğranmış biberleri ve sarımsağı koyun. Biberleri de 1 dakika daha kavurmaya devam edin. Ardından doğranmış mantarları koyun. Mantarları da güzelce yumuşayana kadar sürekli karıştırarak, pişirmeye devam edin.

Daha sonra pişen sebzelerin üzerine 1 yemek kaşığı dolusu un koyun. Unu 1 dakika sebzeler ile birlikte sürekli karıştırarak, kavurun. Son olarak tavaya 1 çay bardağı süt, 1 paket sıvı krema, damak tadınıza göre tuz, karabiber ve kırmızı toz biber ekleyip, güzelce karıştırın. Sosunuz hafifçe koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak, pişirmeye devam edin.

Kremalı mantar sosunuz piştikten sonra köftelerinizin üzerlerine eşit bir şekilde paylaştırın. Sosun üzerine de rendelenmiş kaşar peynir serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. Üzerleri hafifçe kızarana kadar pişirin.

Fırında kremalı mantar soslu köfteniz piştikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Nohutlu Arpa Şehriye Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardağı arpa şehriye (200 ml bardakla)
3 su bardağı kaynar su
1 su bardağı haşlanmış nohut 250 ml
1 adet iri kuru soğan
2 adet iri kırmızı kapya biberi (ben sarı, kırmızı, yeşil paprika biberi kullandım tavsiye ederim)
50 gram tereyağı
5 -6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı acı pul biber
1,5 tatlı kaşığı tuz ve tavuk bulyon kullandım
Nohutlu Arpa Şehriye Pilavı Nasıl Yapılır?
Tenceremizi ocağa alıp içine yağlarını ekleyelim.
Şehriyemizi katıp sürekli karıştırarak biraz renk değiştirene dek kavuralım.
Renk almaya başlarken içine; orta irilikte küpler halinde doğranmış biber ve soğanımızı ekleyelim.
Karıştırarak 2 dk şehriyeleri yakmadan güzelce renk alana kadar hep beraber kavuralım.
Daha sonra haşlanmış nohut, pul biber ve tuzunu ekleyelim kaynar suyunu yada varsa tavuk suyunu ekleyip kısık ateşte ağzı kapalı şekilde pişirelim. Deneyecek olanlara afiyet şifa olsun.
Babagannuş İçin Malzemeler
 5 tane patlıcan
2 tane kırmızı biber
3 tane yeşil biber
1 tane orta boy soğan
2-3 diş sarımsak
2 tane domates
1 çorba kaşığı biber salçası
4-5 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Karabiber
Kırmızı biber
Tuz
Limon suyu
Babagannuş Nasıl Yapılır?
Biber ve patlıcanları közleyin, kabuklarını soyun ve döverek ezin.
Soğanı minik minik doğrayıp az sıvı yağ koyduğunuz tavada kavurun.
Biber salçası ve baharatları ekleyin.
Soğan ve ezilmiş patlıcanları, ince doğranmış domatesleri ve maydanozları derince bir kapta karıştırın.
Üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve dövülmüş sarımsakları ekleyin, karıştırın.
Trileçe Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
5 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Sütlü sosu için;

3,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı toz şeker
200 g sıvı krema
Karamel sosu için;

1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
200 g sıvı krema
Üzeri için;

1 paket krem şanti
Trileçe Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
Krem şantili trileçe yapmak için öncelikle karıştırma kabımıza yumurta ve toz şekeri alıp boza kıvamına gelene kadar çırpalım.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip spatulayla alttan üste doğru karıştırıp yağlı kağıt serili fırın kabına dökelim.
170°lik fırında 10 dk, sonra ısıyı 150° düşürüp yaklaşık 30 dk pişirelim.
Trileçenin sütlü sosu için uygun bir kapta süt, toz şeker ve sıvı kremayı çırpıp buzdolabında bekletelim.
Karamelli sosu için, tavamıza şekeri alıp orta ateşte sürekli karıştırarak erimesini sağlayalım.
Açık bir renk alınca 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyelim ve yağın erimesini sağlayalım.
Son olarak sıvı kremayı da ekleyip sosumuz kıvam alana kadar kısık ateşte kısa süre karıştırarak pişirelim.
Ilımış olan kekimizi ters çevirip yağlı kağıdı çıkarıp çatalla delikler açalım.
Soğuk şerbetimizi kekin üzerine dökelim.
1 paket köpürtülmüş krem şantiden süslemek için biraz ayırıp kalanını kekin üzerine yayalım.
Ilımış olan karamel sosumuzu krem şantinin üzerine dökelim.
Ayırmış olduğumuz krem şanti ile süsleyip kürdan ile şekil verelim.
5-6 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edelim.
Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler
Bir paket maya (25g)
2 su bardağı ılık süt
yarım tatlı kaşığı şeker
yarım su bardağı ılık su
yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yaği
1 yemek kaşığı tuz
5. 5 su bardağı un (gerekirse ilave edilebilir)
Hamura sekil vermek için;

1 yemek kaşığı un
5-6 yemek kaşığı su
(unu ve suyu iyice karıştırın sıvı bir karışım olması lazım gerekirse su ilave edilebilir)
Üstüne sürmek için :

bir yumurta sarısı
bir yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı yoğurt
Bolca susam,
çörek otu
Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?
Derin bir kaba maya, süt ve şeker ekleyip 10 dakika bekletilir (maya eriyene kadar).
Sırasıyla diğer malzemeler eklenir. Hamur yoğurulur ve kıvama geldikten sonra 40 dakika mayalanması beklenir (hamur elinize yapışmayacak şekilde yumuşak bir hamur elde edin).
Hamur 2 veya 3 parçaya bölünür.
Tezgaha un serpilir ve her parçayı alıp elinizi de unluyarak açılır.
İstediğiniz şekli verebilirsiniz (yuvarlak veya oval).
Açtığımız hamuru güzelce yağladığımız (veya yağlı kağıt serebilirsiniz ya da yapışmaması için mısır unu serpebilirsiniz) tepsiye koyulur.
Elinizi unlu sulu karışıma batırarak önce kenar kısımlarına sonra orta kısma iyice bastırarak kare veya baklava dilimi gibi şekil verilir.
Bu işlemi yaparken sürekli elinizi unlu sulu karışıma batırın, pişerken şekillerin kaybolmaması için püf noktasıdır.
Hamur yarım saat mayalanması için bekletilir ve tekrar şekil verdiğimiz kısımlarına önce yaptığımız işlemi uygulayın ve çatal yardımıyla delikler oluşturun (resimde görüldüğü gibi).
Üstüne sos sürülür ve bolca susam, çörek otu serpilir.
Önceden ısıtılmış 200 derecede kızarana kadar pişirilir.

Kaynak 
https://ezanvaktipro.com/yemek-tarifleri/ramazan-22-gune-ozel-iftar-menusu/
https://kyemektarifleri.blogspot.com/?m=1


Yorum Gönder

Benim Duâm Var 🤲🏻
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan DiyanetHaber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Daha yeni Daha eski