Ramazan 19. Güne Özel İftar Menüsü

Ramazan 19. Güne Özel İftar Menüsü
Menü İçeriği :
Patatesli Mercimek Çorbası
Et Köfte
Sebzeli Kuskus Pilavı
Pembe Sultan
Kadayıflı Paşa Sarması
Fırında Somun Ekmek
Patatesli Havuçlu Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
3 yemek kaşığı zeytinyağ/sıvı yağ
1 adet kuru soğan
1 adet patates
1 adet havuç
5 su bardağı sıcak su
1 su bardağı et suyu/tavuk suyu(Bulyon kullanıyorsanız 1 adet tablet bulyon)
1 yemek kaşığı limon suyu
Karabiber tuz
Üzeri için;

Kırmızı biber
Nane
1 kaşık tereyağ
Patatesli Havuçlu Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Tencereye yağ konulur. Yemeklik doğranan soğanlar eklenip hafif pembeleşene kadar kavrulur.
Patates ve havuç rendelenir.
Kırmızı mercimek yıkayıp süzülür.
Soğanların üzerine eklenip(Havuç patates ve mercimek) kısık ateşte karıştırılarak 4-5 dk. Kavrulur. (Ben patatesler dibine tutmasın diye yarım çay bardağı kadar sıcak su ekledim kavururken. )
Bir bardak et suyu ve sıcak su eklenir.
Tuz karabiber ve limon suyu da ilave edilir.
Kaynayınca altı kısılır.
Mercimekler iyice dağılana kadar arada karıştırılarak pişirilir.
En son blendırdan geçirilir.
Üzerine tereyağ da nane kırmızı biber yakılıp sıcak servis edilir. (Sade seviyorsanız bu işlemi yapmayabilirsiniz. )
Eğer çok koyu olursa biraz sıcak su ilavesi yapınız.
Et Köfte Tarifi (15 Adet)
Et Köfte İçin Malzemeler :
350 gr kıyma
1 adet yumurta
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı galeta unu
1 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı pulbiber
1/2 çay kaşığı karabiber
Tuz
Et Köfte Yapılışı :
Köfte için en uygun et, döş etidir. Kasapta döş etini kıyma makinesindan iki kere çektirin. Izgara ve ya mangalda pişirecekseniz 3 de 1 oranında kuzu eti de kıymanın içine ekletebilirsiniz.

Derin bir kaba 350 gr kıyma koyun. Üzerine 1 adet yumurta kırın. 1 adet orta boy kuru soğan rendeleyin. Ardından 2 yemek kaşığı galeta unu, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı pulbiber ve tuz ekleyin. Köfte harcını 10 dakika boyunca durmadan yoğurun.


Hazırladığınız et köfte harcının üzerini streç film ile örtüp, buzdolabında 2 saat kadar dinlenmeye bırakın. Ardından buzdolabından çıkartıp 10 dakika kadar tekrar yoğurun.

Et köfte harcından cevizden biraz büyük parçalar alın. Elinizde oval ya da yuvarlak şekli verin.

Diğer tarafta geniş bir tava içine biraz sıvı yağ koyup, orta ateş üzerinde ısıtın. Tava içinde köfteleri koyup arkalı önlü güzelce pişirin.

Pişen et köftesini servis tabağına koyun. Yanında soğan salatası ya da közlenmiş domates, biber ile servis edebilirsiniz.

Sebzeli Nefis Kuskus Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı kuskus
1 çay bardağı bezelye
1 adet soğan
1 adet küçük havuç
1 adet sulu domates
2 adet biber
2 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Salça
1 yemek kaşığı margarin veya tereyağ
1 tatlı kaşığı sebzeli çeşni (tuzot vs)
Sebzeli Nefis Kuskus Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
Yağlar tencereye alınır ve üzerine minik minik doğranmış soğan ve biberler ilave edilip yumuşayana kadar kavrulur.
Minik doğranmış havuç, bezelye eklenip yumuşayana kadar 3-4 dakika çevrilir.
Ardından çok ince rendelenip süzgeçten geçirilmiş domates ve salça eklenip suyunu hafif çekene kadar pişirilir.
Kuskus eklenip bir iki tur çevrilip suyu eklenir karıştırılır ve kapağı kapatılır.
Su ile birlikte sebzeli çeşni yada 1 adet knorr eklenir.
Çeşniler tuzlu olduğu için tuz eklemeye gerek kalmıyor.
Pilav ara ara karıştırarak pişirmeye bırakılır.
Demlenen kuskus kendini çekip ılınmaya bırakılır. İstenen zamanda servis edilir.
Pembe Sultan Tarifi İçin Malzemeler
2 adet pancar
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı yoğurt
5 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 çay kaşığı tuz
Pembe Sultan Tarifi Nasıl Yapılır?
Pembe sultan mezesi için öncelikle pancarların yaprak kısımlarını ayıralım ve kabuklarını soyalım. Bu tarifi hazırlarken eldiven kullanırsanız pancarın renginin elinize geçmesini engellemiş olursunuz.
Ardından pancarları 2-3 parça olacak şekilde keselim ve uygun bir tencerenin içerisine alalım.
Üzerine su ilave ederek pancarlar yumuşayana kadar, yaklaşık 25 dakika haşlanmaya bırakalım. Pancarlarınızın haşlanıp haşlanmadığını anlamak için ara ara çatal batırarak kontrol edebilirsiniz.
Haşlanan pancarları ocaktan alalım ve suyunu süzerek soğumaya bırakalım.
Pancarlarımız el yakmayacak kadar soğuduktan sonra geniş bir kase içerisine rendeleyelim.
Ardından üzerine yoğurt, süzme yoğurt, ezilmiş sarımsaklar ve tuzu ekleyerek tüm malzemeyi karıştıralım. Dilerseniz bu aşamada mezenize mayonezde ekleyebilirsiniz.
Hazır olan yoğurtlu kırmızı pancarlı mezemizi servis tabağına alalım. Üzerini pancar dilimleri ve dereotu ile süsleyerek servis edelim.
Kadayıflı Paşa Sarması Tarifi İçin Malzemeler
300g taze kadayıf
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı şeker
Tavuk göğsü için

1 lt süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
125g tereyağı
1 paket vanilya
içi için

ceviz
üzeri için (dilediğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz)

çikolata sosu
Antep fıstığı
Kadayıflı Paşa Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?
Kadayıflı Paşa Sarması tatlımıza ilk olarak kadayıfları kavurarak başlayalım.
Bunun için en az 2-3 saat dondurucuda beklemiş olan kadayıfları elimize alarak ufalıyoruz.
Çok minik parçalara ayrılmayabilir kavrulurken kendiliğinden de kırılıyorlar.
Eğer taze kadayıf bulamıyorsanız marketlerde satılan fırınlanmış kadayıflardan da alarak kullanabilirsiniz. Bu durumda kadayıfları dondurmanıza gerek yok zaten fırınlanmış olduğu için kolayca kırılacaklardır.
Kadayıfları derince bir tavaya alıp, üzerine tereyağı ve şekeri ekliyoruz. Kadayıflar istediğimiz rengi alana kadar orta ateşte sürekli karıştırarak kavuruyoruz.
Kavrulan kadayıflar soğuduktan sonra fırın tepsisine yayarak üzerlerini güzelce düzeltiyoruz ve tavuk göğsünün yapımına geçiyoruz.
İlk olarak unu uygun bir tavada hafif kavuruyoruz. Renginin çok dönmesini beklemeyin hafif kokusu çıksın yeterli (6-7 dakika). Kavurduktan sonra unu soğumaya bırakıyoruz.
Uygun bir tencereye süt, soğuyan kavrulmuş un ve şekeri alarak muhallebimiz koyulaşıp göz göz oluncaya kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
Ocaktan aldıktan sonra tereyağı ve vanilyayı ekleyerek 6-7 dakika mikser ile güzelce çırpıyoruz.
Pişen tavuk göğsü muhallebinin ilk sıcağı çıktıktan sonra kadayıfların üzerine gezdiriyoruz.
Bir kaşık ile tatlının üzerini düzeltip soğumaya bırakıyoruz.
Soğuyan tatlıyı buzdolabına kaldırarak 4-5 saat dinlendiriyoruz.
Dinlenen tatlıyı fotoğraftaki gibi 12 dilim olacak şekilde kesiyoruz. Üzerlerine ceviz koyarak dilimleri dikkatlice rulo haline getiriyoruz.
Kadayıflı paşa sarması tatlılarını Servis tabağına alarak dilediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz.
Fırında Somun Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
1 paket yaş maya (10g)
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığında az eksik şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
Aldığı kadar un (dikkatli eklenecek)
Fırında Somun Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
1 paket yaş mayayı ılık süt ile şekeri iyice eritip azcık kabarması için bekletiyoruz.
Kabımıza öncelikle 1 su bardağı un alıp ortasını açıyoruz ve tuzuz ekleyip una karıştırıyoruz.
Ortasını tekrar açıp mayalı harcı döküp sıvı yağı da ekleyip yavaş yavaş un ekleyip yoğuruyoruz.
Kulak memesinden daha yumuşak hamur elde edene kadar un ekliyoruz.
Hamur elde edilince ağzını streç ile sarıp fırında 20dk mayalamaya bırakıyoruz.
Mayalanan hamuru az un ile şekil verip baron pasta kalıbına yağlı kağıt serip şekil verdiğimiz hamuru koyup önceden 180derecede ısıttığımız fırına atıyoruz.
Ekmeğin kurumaması be çıtır olması için fırının alt bölmesine 1su bardağı su döküp buhar ile pişmesin sağlıyoruz. Ekmeğin dikkatlice pişiriyoruz.

Yorum Gönder

Benim Duâm Var 🤲🏻
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan DiyanetHaber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Daha yeni Daha eski