Ramazan 15. Güne Özel İftar Menüsü

Ramazan 15. Güne Özel İftar Menüsü

Menü İçeriği :
Çeşmi Nigar Çorbası
Sebzeli Tencere Kebabı
Mercimekli Bulgur Pilavı
Mor Sultan
Soğuk Baklava
Sütlü Ramazan Pidesi
Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 bardak kırmızı mercimek
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı un
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1, 5 litre sıcak su
Tuz (yaklaşık 1 tatlı kaşığı)
Terbiyesi için:

1 yumurta sarısı
Yarım su bardağı süt
1 limon suyu
Sos için:


1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı Kuru nane
1 çay kaşığı Toz kırmızı biber
1 çay kaşığı Pul biber
Bardak ölçüsü 200 ml

Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağı ile orta ateşte kavurun.
Soğanlar pembeleşince unu ekleyip karıştırın. Kokusu çıkana kadar kavurun.
Ardından yıkayıp suyunu süzdüğünüz mercimeği ekleyip karıştırın ve suyu ilave edip mercimekler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu aşamada önce orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirmelisiniz.
Mercimekler piştikten sonra tuzunu ekleyin ve çorbayı pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar blenderden geçirin.
Çorba pişerken sosunu hazırlayın. Bir kasede yumurta sarısı, süt ve limon suyunu karıştırıp çırpın. Eğer limonunuz çok sulu ise yarım limonda kullanabilirsiniz.
Kaynayan çorba tenceresine boşaltın ve tekrar kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın.
Kaynayan çorbayı 2-3 dakika daha pişirerek ocaktan alın.
Sosu için tavaya tereyağını, kuru naneyi, toz kırmızı biberi ve pul biberi koyup karıştırın.
Kavrulunca çorba tenceresine boşaltın ve sıcak sıcak servis edin.
Sebzeli Tencere Kebabı İçin Malzemeler :
500 gr dana kuşbaşı et
1 adet küçük boy soğan
2 adet orta boy kırmızı kapya biber
3 adet yeşil biber
2 adet orta boy patates
2 adet orta boy havuç
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet orta boy domates
1 çay bardağı sıcak su
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Sebzeli Tencere Kebabı Yapılışı :
Sebzeli tencere kebabı yapımı için; öncelikle orta boy geniş bir tencereyi ocak üzerine alıp, iyice ısıtın. Isınan tencerenin içine yarım kilo dana kuşbaşı eti ekleyin. Etler suyunu salıp, renk değiştirene kadar kavurun. Etlerin üzerine yarım su bardağı ılık su dökün. Orta kısık ateş üzerinde etler yumuşayıp, suyunu çekene kadar pişirin.

Diğer taraftan 2 adet orta boy kırmızı kapya biber ve 3 adet yeşil biberi çok küçük olmayacak şekilde doğrayın. 2 adet orta boy patatesi orta büyüklükte küp küp doğrayın. 2 adet orta boy havucu da ay şeklinde doğrayın. 2 adet orta boydan biraz küçük domatesi de küçük küpler şeklinde doğrayın.

Daha sonra pişen etlerin üzerine 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 adet küçük boy ince ince doğranmış soğan koyun. Soğanlar güzelce yumuşayana kadar sürekli karıştırarak, kavurun. Ardından etin üzerine 1 tatlı kaşığı kadar domates salçası ekleyin. Salçanın hafifçe kokusu çıkana kadar kavurun.

Son olarak tencereye doğranmış patates ve havuçları ekleyin. Daha sonra doğranmış biberleri ve domatesleri koyun. Damak tadınıza göre tuz, karabiber ve 1 çay bardağı sıcak su döküp, güzelce karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde yemeğiniz hafifçe suyunu çekip, sebzeler yumuşayana kadar pişirin.

Tencerede sebzeli kebabınız piştikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
Pilav için:
1/2su bardağıyeşil mercimek
1su bardağıiri bulgur(tercihen Başbaşı cinsi)
2su bardağısıcak su(pilav için)
1yemek kaşığıtereyağı
1/2tatlı kaşığıtuz
Üzeri için (arzuya göre):
2yemek kaşığızeytinyağı
2adetküçük boy soğan(tercihe mor soğan veya tatlı soğan)
1çay kaşığıtoz kırmızı biber
1yemek kaşığınar ekşisi
Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
Yeşil mercimekleri haşlayın, suyunu süzün, kenara alın.
Bulguru tereyağında 2 dakika kadar kavurun ve sıcak suyu ve tuzunu da ekleyip kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. Başbaşı buğday yaklaşık 35-45 dakika kısık ateşte pişecektir.
Suyunu çekmesine yakın mercimekleri de içine atın ve şöyle bir çevirin. Suyunu çekince altını kapatıp demlenmeye bırakın.
Arzuya göre pilavı servis ederken üzerine koyabileceğiniz sote soğanları hazırlamak için soğanları piyazlık doğrayın ve zeytinyağıyla birlikte tavaya alın.
Soğanlar yumuşayınca kırmızı toz biberi ve nar ekşisini de ekleyin, karıştırıp hafifçe karamelize olunca altını kapatın.
Bir porsiyonluk küçük bir kasenin içine pilavdan doldurun ve iyice bastırın. Bir tabağa ters çevirin, üzerine de soğanlardan ekledikten sonra sıcak olarak servis edin.
Mor Sultan Salatası Tarifi İçin Malzemeler
Mor lahana
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
5 yemek kaşığı süzme yoğurt
3 yemek kaşığı mayonez
1, 2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı ince kıyılmış ceviz
Toz kırmızı biber
Mor Sultan Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
Mor lahana rondadan ince kıyım çekilir ,sıvı yağ ile kavrulur soğumaya bırakılır. Yoğurt ,mayonez iyice karıştırılır ,sarımsakları, cevizi ve tuzu da ilave edip tekrar karıştırılır. Soğuyan lahana yoğurtlu sos ile karıştırılıp servis tabağına alınarak süslenir.

Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler
1 paket hazır baklavalık yufka ( 800 gramlık paketlerden 44 adet )
200 gram tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı çekilmiş ceviz veya yeşil fıstık
Şerbeti için;

2 su bardağı şeker
1,5 su bardağı su
3,5 su bardağı süt
1 paket vanilya
Üzeri için;

100 gram sütlü çikolata
4-5 yemek kaşığı nesguik toz ( tatlının şerbeti dökülünce mutlaka elenerek serpilmeli )
Süslemek için;

Toz fıstık ( isteğe bağlı )
Sütlü Soğuk Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?
İlk olarak şerbet hazırlanır.Şerbet için bir tencereye şeker ve su alınır. 5 dk kadar kaynatılır.
Daha sonra altı kapatılarak süt ve vanilya eklenir. Bir kenarda soğumaya bırakılır.
Tereyağı eritilir. Üzerinde oluşan köpüğü alınır ve sıvı yağ eklenir.
Yufkaların üzerine borcamı koyup borcam büyüklüğünde kesilir.
Borcamın alt kısmına iki üç adet yufka serilir ve yağlanır.
Kenarlardan çıkan yufkalar iki üç kat serdikçe aralara serip yağlanır.
Yufkaların yarısını he üç katta bir yağlayarak ilk katı tamamladıktan sonra ortasına ceviz serpiştirilir.
Tekrar iki üç katta bir yağ sürülerek üst katıda aynı şekilde tamamlanır.
Düzgün yufkalardan en üste serip kalan tatlımızı kesilir.
Kalan yağı eşit şekilde üzerine gezdirerek dökülür ve 170 derecede kızarana kadar pişirilir fırınınızın pişirme şekline göre derecesini ayarlamalısınız. Ağır ve içini çekerek pişmeli.
Tatlımız piştikten sonra fırından çıkartılır.
İlk sıcağı geçince soğuk şerbetimiz üzerine gezdirilerek dökülür.
1 saate bütün şerbeti çekecektir.
Üzerine nesguik tozunu elek yardım ile serpiştirelim.
Daha sonra çikolatayı üzerine rendenin en küçük yeri ile rendeleyip dilimlerin üzerini yeşil fıstıkla süsleyelim.
4-5 saat buzdolabında dinlendirelim.
Sütlü Ramazan Pidesi Tarifi İçin Malzemeler
6 su bardağı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1, 5 su bardağı süt
1 su bardağı su
tek kullanımlık kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine Sürmek İçin ;

1 tatlı kaşığı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı su
Susam
Çörek otu
Sütlü Ramazan Pidesi Tarifi Nasıl Yapılır?
Un yoğurma kabına alınıp ortası açılır maya, şeker, tuz, süt, su, sıvı yağ eklenip yumuşak bir hamur elde edilir.
Üzeri sarılıp mayalanmaya bırakılır kabardıktan sonra tekrar yoğurulur.
20 dakika daha mayalandırılır hamur ikiye bölünür.
Sonra un serpilmiş tezgahta ister elinizle ister merdaneyle açılır.
Un serpilmiş fırın tepsisine alınır elimizi suya batırıp pide şekli verilir.
Üzerine yumurta sarısı, yoğurt, su karışımı sürülür sonra susam isterseniz çörek otu da serpilir.
20 dk kadarda tepside mayalandırılır.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Fırından çıkınca üzerine su az serpilir üzerine bez örtülüp 15 dakika dinlendirilir.
Afiyet olsun.

Kaynak
https://ezanvaktipro.com/yemek-tarifleri/ramazan-15-gune-ozel-iftar-menusu/

Yorum Gönder

Benim Duâm Var 🤲🏻
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan DiyanetHaber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Daha yeni Daha eski