Ramazan 20. Güne Özel İftar Menüsü

Ramazan 20. Güne Özel İftar Menüsü

Menü İçeriği :
Erişteli Nohutlu Yayla Çorbası
Tavuklu Zade Kebabı
Buğday Pilavı
Gavurdağı Salatası
Soğuk Baklava
Sütlü Ramazan Pidesi
Erişteli Nohutlu Yayla Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
10 dolu dolu yemek kaşığı yoğurt
1 tepeleme yemek kaşığı un
yaklaşık 6 su bardağı su
1 su bardağı erişte
1 su bardağı haşlanmış nohut
tuz
üzeri için:

1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pul biber
Erişteli Nohutlu Yayla Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Ilk olarak derin bir kasede yoğurtu ve unu güzelce çırpın.
Bir tencerede suyu erişteyi ve haşlanmış nohutu kaynatmaya başlayın.
Kaynayan sudan 3-4 yemek kaşığı alıp yoğurta ekleyin ve karıştırın.
Yoğurdumuzu yavaş yavaş çırparak kaynayan çorbaya ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Daha sonra tuzu ekliyoruz ve çorba biraz koyulaşması için 5 dakika daha kaynatıyoruz. (Erişteler pişecek çorbanın kıvamı koyulaşacak).

Çorbamız kaynarken karıştırıyoruz.
Öte yandan küçük bir tencerede tereyağımzi eritiyoruz.
Eridikten sonra kuru nanemizi ve pul biberimizi ekleyip tencereyi ocaktan alıyoruz. Servis ederken çorbamizin üzerini yağımızla süslüyoruz.

Tavuklu Zade Kebabı İçin Malzemeler :
4 adet orta boy kemer patlıcan
500 gr kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
2 adet orta boy patates
1 adet orta boy soğan
2 adet yeşil biber
1 adet orta boy domates
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Üzeri İçin:
Rendelenmiş kaşar peynir
Tavuklu Zade Kebabı Yapılışı :
Tavuklu zade kebabı yapımı için; geniş bir tencere içine 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı döküp, ısıtın. Isınan yağın üzerine 500 gr kuşbaşı doğranmış tavuk etini koyun. Suyunu salıp, hafifçe çekene kadar pişirin.

Daha sonra tavuk etlerinin üzerine 1 adet orta boy ince ince doğranmış soğan ve 2 adet küçük küçük doğranmış yeşil biberi ekleyin. 2-3 dakika ara ara karıştırarak, pişirmeye devam edin. Ardından tencereye 1 tatlı kaşığı domates salçası ve 1 adet orta boy ince ince doğranmış domates koyup, 1-2 dakika güzelce kavurun. Son olarak tavuklu harcın üzerine damak tadınıza göre tuz ve karabiber koyup, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateş üzerinde domatesler yumuşayana kadar pişirin.


Diğer tarafta 2 adet orta boy patatesin kabuğunu soyup, çok küçük olmayacak şekilde küpler halinde doğrayın. Doğradığınız patatesleri kızgın yağ içinde güzelce kızartın. Daha sonra patateslerin yağını iyice süzüp, hazırladığınız tavuklu harcın üzerine koyun. Tüm harcı güzelce karıştırıp, kenara alın.

Daha sonra 4 adet orta büyüklükteki kemer patlıcanı alacalı olarak soyup, sap kısımlarını kesin. Bıçak yardımı ile uzunlamasına çok kalın ve ince olmayacak şekilde dilimleyin. Dilimlediğiniz patlıcanları kızgın yağ içinde arkalı önlü kızartın. Kızaran patlıcanları kağıt havlu üzerine alıp, yağlarının süzülmesini sağlayın.

Diğer tarafta kızarttığınız patlıcanlardan 6 dilimini alıp, yarısı dışarıda kalacak şekilde orta boy bir kase içine biraz aralıklı olacak şekilde dizin. Patlıcanların orta kısmına tavuklu patates harcından koyun. Dışarı sarkan patlıcanları harcın üzerine güzelce kapatın. Ardından kaseyi diğer eliniz ile tutarak dikkatli bir şekilde ters çevirin. Kaseden çıkan tavuklu zade kebabını bir fırın kabı içine koyun. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peynir serpiştirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırına verin. Üzeri hafifçe kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.

Tavuklu zade kebabı piştikten sonra fırından çıkartıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Buğday Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı buğday
1 kuru soğan
5-6 adet tatlı sivri biber
1 büyük domates
2 su bardağı sıcak su
Tuz
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Buğday Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
Kuru soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağ ile karıştırıp ocağa koyun.
Üzerine ince doğranmış biberleri ekleyip çevirin, buğdayı yıkayıp süzün ve ekleyin.
Onlar çevrilirken domatesi küp küp doğrayın üzerine ekleyin, salçayı ve tuzu ilave edip biraz çevirin.
Üzerine sıcak su döküp kapağını kapatın kısık ateşte pişirin.
Suyu buğdayın tipine göre az gelirse uygun yumuşaklığa gelinceye kadar ekleyebilirsiniz.
Gavurdağı Salatası Tarifi İçin Malzemeler
3 adet domates
1 adet yeşil biber
1 adet kuru soğan
3-4 dal taze soğan
Maydanoz
2 avuç iri kırılmış ceviz
Zeytinyağı
Nar ekşisi
Sumak
Tuz
Gavurdağı Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
Domatesler ve yeşil biber küçük küçük doğranır.
Yeşil soğanlar ve maydanozlar da çok ince kıyılır.
Kuru soğan mümkün olduğunca küçük doğranarak biraz tuzla ovulur.
Bütün malzeme geniş bir kaba alınır, iri kırılmış cevizler, zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edilir.
Göz kararı yaklaşık 1 yemek kaşığı sumak da eklenir.
Karıştırılarak servis tabağına alınır.
Zeytinyağının ve nar ekşisinin miktarını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz, ben sevdiğim için oldukça bol kullanıyorum.
Cevizi de yine neredeyse 1 su bardağına yakın ekliyorum.
Harika bir salata, denemeyenlere tavsiye ederim. 
Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler
800 gram baklavalık yufka
250 gram tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
Arası için:

İri çekilmiş ceviz (Fındık da kullanabilirsiniz)
Şerbeti için:

1 litre süt
3 su bardağı şeker
1 paket vanilya
Üzeri için:

100 gram sütlü çikolata
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Soğuk Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?
İlk olarak şerbetini hazırlayalım. Sütü ve şekeri tencereye alalım ve kaynamaya başlayınca orta ateşte 15 dk kaynatalım 1 paket vanilya ekleyip ocaktan alalım soğumaya bırakalım.
Tereyağını eritelim erirken üzerinde oluşan köpüğü alalım biraz bekleyelim ve yavaş yavaş bir tabağa süzelim ve tabanındaki ayranını almayalım.
Bir çay bardağı sıvı yağ ekleyelim.
Tepsinin tabanını yağlayalım iki kat yufka serelim yağlayalım 2 kat yufka serelim.
Her iki katta yağlayalım. 24 yufkayı bu şekilde yapalım.
Ara katı için iri çekilmiş ceviz ekleyelim ve yayalım.
Üzerine yine aynı şekilde her 2 katta yağlayarak yufkaları tamamlayalım.
Son katı yağlamayalım. Dilimleyelim.
Üzerine kalan tereyağı her tarafına gelecek şekilde dökelim.
Önceden ısıtılmış 170 derecede alt üst ayarda kızarana kadar pişirelim.
Tatlımız pişince biraz ılısın (bi 10 dakika kadar)sonra soğuk şerbeti dökelim.
1 saat kadar dinlendikten sonra kakao ve pudra şekerini karıştırıp üzerine süzgeç ile eleyelim.
Rendelenmiş çikolatayı üzerine yayalım.
İstediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Daha sonra dolaba kaldıralım 3-4 saat dinlendirelim.
Sütlü Ramazan Pidesi Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
4 – 5 su bardağı un
Üzeri için:

1 yumurta
Susam
Çörek otu
Sütlü Ramazan Pidesi Tarifi Nasıl Yapılır?
Maya, şekeri ve tuzu süt ve su ile eritelim. Unu yavaş yavaş ilave edelim ve yumuşak bir hamur elde edelim, hafif yağ ile hamuru toparlayabilirsiniz.
1 saat dinledirelim daha sonra hamuru 2′ ye bölüp merdaneyle her ikisinide oval şeklinde açıp yaklaşık 1 parmak kalınlığında tepsimize yerleştirelim.
O şekilde yarım saat kadar üzeri kapalı bir şekilde mayalandıralım ( püf noktası çok mayalandırmak) daha sonra parmak uçlarımızı ıslayıp şekil verelim.
Her yerine yumurta susam ve cörek otu serpip 180 fanlı fırında pişirelim. Soğuduktan sonra keselim mümkünse.

Kaynak


Yorum Gönder

Benim Duâm Var 🤲🏻
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan DiyanetHaber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Daha yeni Daha eski