Ramazan 18. Güne Özel İftar Menüsü

Ramazan 18. Güne Özel İftar Menüsü


Menü İçeriği :
Bıt Bıt Çorbası
Terbiyeli Tavuk Haşlama
Kuru Domatesli Bulgur Pilavı
Sirkeli Pancar Salatası
Orijinal Kıbrıs Tatlısı
Ekmek
Bıt Bıt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 Su bardağı ince bulgur
1 Su bardağı haşlanmış nohut
250 Gr kıyma
1 Adet soğan
2 Çorba kaşığı un
1 Adet yumurta
1 Çay kaşığı karabiber
1 Su bardağı Yoğurt
1 Çorba kaşığı tereyağı
1 Çorba kaşığı nane, tuz
Yeterince su
Bıt Bıt Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Bulgur, kıyma, 1 adet yumurta ve baharatları ile birlikte özleşene kadar yoğurunuz.
Hazırlanan köfteleri az sıvı yağda kızartınız.
Ayrı bir tencereye sıvı yağ, Tereyağı ve unu koyup kavurun. kavurduktan sonra 2 bardak soğuk su ile açın daha sonra ılık su ilave edip kaynamaya bırakınız.
Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra nohut ve yağda kızarttığınız köfteleri ilave edip altını kısınız.
Küçük bir kapta yoğurt ve yumurtayı iyice çırpınız, çorbanın terbiyesi için ilave ediniz. 3-5 dk daha kaynatın.
Terbiyeli Tavuk Haşlama İçin Malzemeler :
6 adet tavuk baget
3 adet orta boy patates
2 adet orta boy havuç
2 adet orta boy soğan
7 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam maydanoz
Tuz
Karabiber
Terbiyesi İçin:
1 yemek kaşığı un
1/2 limon suyu
5 yemek kaşığı su
Terbiyeli Tavuk Haşlama Yapılışı :
Terbiyeli tavuk haşlama için; 6 adet tavuk bagetin deri kısımlarını temizleyin. 3 adet orta boy patates, 2 adet orta boy havuç ve 2 adet orta boy soğanın kabuğunu soyup, orta büyüklükte doğrayın. Derin geniş bir tencere içine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı koyup, iyice ısıtın. Isınan yağın üzerine tavuk bagetleri koyun.

Tavuk bagetleri 1-2 dakika kavurun. Ardından üzerlerine 7-8 diş sarımsak ekleyin. Sarımsakların kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Daha sonra tencereye doğranmış patates, havuç ve soğanları ekleyip, 3-4 kere karıştırın.


Daha sonra yemeğin üzerine damak tadınıza göre tuz ve karabiber koyun. Sebzelerin ve tavuk etlerin üzerine hafifçe çıkana kadar su döküp, karıştırın. Ardından tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde sebzeler ve tavuk etleri yumuşayana kadar pişirin.

Son olarak terbiyesi için; bir kase içine 1 yemek kaşığı un, yarım limon suyu ve 4-5 yemek kaşığı kadar su döküp, pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice karıştırın. Daha sonra yemeğin suyundan 1 kepçe alın. Terbiyenin içine döküp, hızlı bir şekilde karıştırarak, ılımasını sağlayın. Ardından terbiyeyi yemeğin içine ekleyip, bir yandan da güzelce karıştırın. Terbiyeli tavuk haşlama yemeğini 1-2 dakika kadar pişirmeye devam edin. Piştikten sonra üzerine 1 tutam ince ince doğranmış maydanoz koyup, karıştırın.

Hazırladığınız sebzeli terbiyeli tavuk baget haşlamayı sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Kuru Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardağı pilavlık bulgur
4,5 su bardağı sıcak su
1 adet soğan
1 adet yeşil ya da kırmızı biber
5-6 adet kuru domates
1 yemek kaşığı salça ya da domates sosu
Tuz
İsteğe bağlı tavuk bulyon
Sıvı yağ
Kuru Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
Soğan ve biberi küp küp doğrayalım. Tencereye alıp sıvı yağda kavurmaya başlayalım.
Kuru domatesleri de küp küp doğrayıp ilave edelim. 2-3 dk daha kavurup salçayı ilave edip karıştıralım.
Ardından bulguru da ilave edip biraz kavuralım. 4.5 su bardağı sıcak su ilave edelim. Tuzunu atalım. Suyunu çekene kadar pişirelim.
Dilediğimiz yemekle servis edelim.
Not: Kuru domatesler haşlanmış değil, bulgurla beraber pişmesi için ufak doğrayalım.
Sirkeli Pancar Salatası Tarifi İçin Malzemeler
Yarım kilo kırmızı pancar
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağ
3 yemek kaşığı sirke
Tuz
Sirkeli Pancar Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
Pancarları soyup, küp küp doğruyoruz. Üzerine az geçecek kadar suda haşlıyoruz.
Başka bir kapta sarımsakları tuz ile eziyoruz ve üzerine sirke ve zeytin yağını da ekliyoruz.
Karışımı haşlanan pancarınızın üzerine döküyoruz
Orjinal Kıbrıs Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
3 yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağından az şeker
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı kıyılmış ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Muhallebili için

4 su bardağı süt
1 kaşık irmik
1 kaşık un
2 kaşık nişasta
1 çay bardağından az şeker
1 paket toz kremşanti
Şerbeti için

2 su bardağı su
1, 5 su bardağı şeker
2- 3 damla limon suyu
Orjinal Kıbrıs Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
Şerbetini hazırlayalım su ve şekeri koyup limon suyunu da ekleyip kaynatalım ve soğumaya bırakalım.
Yumurta şeker ve yağı çırpalım ve galeta ununu cevizi ve hindistan cevizi ise koyup kabartma tozunu vanilyayı da ekleyip çırpalım ve borcam tepsimize döküp 160 derece fırında yarım saat veya 40 dakika pişirelim.
O pişerken muhallebisini yapalım ve süt, irmik, un, nişasta ve şekeri ekleyip pişirelim ve kaynayınca kapatalım ve ılıyınca 1 paket toz kremşantiyi ekleyelim ve mikserle çırpalım.
Keki pişince fırından çıkaralım ve hemen soğuk şerbeti üzerine dökelim ve kekimizi soğumasını bekleyelim ve soğuyunca muhallebisini üzerine dökelim ve üzerine de bolca hindistancevizine süsleyelim.
Ekmek Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
2 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5-2 su bardağı ılık su (350 ml)
4 su bardağı un (500 g)
2 tatlı kaşığı tuz (silme)
Evde Ekmek Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır?
İlk olarak mayanın çözünmesi için uygun bir kabın içerisine aldığımız ılık suya, kuru maya ve şekeri ekleyerek karıştıralım. Benim şuan kullandığım maya aktif kuru maya olduğu için çok fazla bekletmeyeceğim. Normal maya kullanacaksanız 8-10 dakika arası mayanın aktifleşmesi için bekletirseniz yeterli. Eğer instant maya kullanacaksanız bekletmenize gerek yok, yaş mayayı da aynı şekilde çözdürerek kullanabilirsiniz.
Yoğurma kabının içerisine unu alalım, üzerine tuzu ekleyerek ortasını havuz şeklinde açalım.
Çözdürdüğümüz mayayı hazırladığımız çukura boşaltalım ve hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
Hamur yumuşak olduğu için elinize yapışabilir. Bu durumda elinizi ıslatarak hamuru daha kolay bir şekilde toparlayabilirsiniz.
Daha sonra hamurun üzerini kapatalım ve üzerini bir bez ile sararak 40 dakika kadar sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakalım.
Hamurumuzun mayası gelince üzerini açalım, elimizi hafifçe ıslatarak havasını alalım.
Daha sonra hamurumuzu un serptiğimiz tezgaha alalım ve elimizle yoğurarak toparlayalım.
Toparladığımız hamurumuzu ucunu ıslattığımız bıçak ile 8 eşit parçaya ayıralım.
Böldüğümüz hamurları bezeler haline getirelim, elimize ve tezgaha yapışmaması için bol bol unlayalım.
Bezeleri elimizle yuvarlayalım ve kenarları daha ince olacak şekilde rulo haline getirelim. Ekmeklerinize benim gibi şekil vermek yerine rulo yapmadan daire şeklinde de pişirebilirsiniz.
Şekillendirdiğimiz hamurları pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alalım, üzerine nemli bir bez örterek tepsi mayasının gelmesi için 15-20 dakika bekletelim. Eğer üzerini nemli bir bez ile örtmezseniz hamurların üzeri kuruyup çatlayacaktır.
Tepsi mayası gelen hamurlarımızın üzerlerini açalım, çırptığımız yoğurdu fırça yardımı ile tüm hamurlarımızın üzerine sürelim. Bu sayede ekmeklerin üzeri nar gibi kızaracaktır.
Son olarak keskin bir bıçak yardımı ile ekmeklerimizin üzerine kesikler atalım sonrasında önceden 230°C de ısıttığımız fırında yaklaşık 20-25 dakika pişmeye bırakalım. Bu arada özellikle belirtmek istediğim bir püf noktası var, fırını ısıtmaya başlamadan önce mutlaka fırının tabanına ısıya dayanıklı bir kap içerisine su koymayı unutmayın. Su buharı ekmeklerinizin yumuşacık pişmesi için çok önemli.
Üstü ve altı nar gibi kızaran yumuşacık ev yapımı ekmeklerimiz hazır. İlk sıcağı çıktıktan sonra dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.

Kaynak

Yorum Gönder

Benim Duâm Var 🤲🏻
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan DiyanetHaber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Daha yeni Daha eski